ИЗЛОЖБА ИКОНОПИСА ЗА ЉУБИТЕЉЕ ЦРКВЕНЕ УМЕТНОСТИ

У Галерији Дома културе Србобран отворена је изложба слика – иконописа младих студената Академије Српске Православне Цркве за уметност и консервацију. Три млада сликара, Ана Маљевић и Тина Стефани Гомбитова, и у овом случају њихов домаћин, Марко Жарков из Србобрана, својим делима створили су занимљиву изложбу под називом „Логос постаде тело“, коју љубитељи ове врсте уметности имају прилику да виде наредне две недеље.

Рад ових уметника окупљенима је приближио Владимир Николић, директор Дома културе, док је о самој нешто више о црквеној уметности говорио Марко Жарков.

„Када се људи први пут суоче са црквеном уметношћу мисле да се све строго базира на иконама, јер смо на њих навикли, а оне су само један фрагмент те уметности. Наша академија решила је да обнови и врати црквену уметност у живот тако што ће је приближити нашим суграђанима. У црквеној уметносtи постоји више аспеката, поред ликовног, ту је и музички, као и многи други. У самом ликовном смислу, који ми изучавамо, она долази кроз иконе, фреске, енкаустику, овде можете видети и сликање воском, које је ретко и недавно је почело да оживљава. Ту су, затим мозаик, калиграфија и копије фресака. Трудили смо се да вас овом изложбом упознамо са широком лепезом црквене уметности, и да видите од свега по мало. На жалост, простором смо били ограничени на мањи број експоната које можемо да прикажемо, а могли смо заиста много тога да донесемо“, рекао је Жарков.

Извор: Општина Србобран