ИЗЛОЖБА „ЈЕВРЕЈИ СРБИЈЕ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ“

Изложба „Јевреји Србије у Првом светском рату“ биће свечано отворена у Малом салону Народног музеја Зрењанин у петак, 17. августа, у 12.30 часова. Отварање изложбе део је програма обележавања 77. годишњице депортације зрењанинских Јевреја и неговања сећања на Холокауст.

Ова поставка настала је поводом обележавања стогодишњице од почетка Првог светског рата и Јеврејски историјски музеј у Београду посветио ју је свим српским Јеврејима, мушкарцима и женама, који су као ратници или медицинско особље учествовали у свим ратовима за слободу Србије 1912–1918. године.

Аутор изложбе је Војислава Радовановић, музејски саветник и управник Јеврејског историјског музеја.

Изложба обухвата документарне фотографије из фонда Јеврејског историјског музеја на којима се виде како познати тако и анонимни српски Јевреји – мушкарци и жене, официри и обични војници, болничарке и лекари који су се борили за Србију. Материјал је допуњен са две дигитално обрађене фотографије Архива Југословенске кинотеке, тако да је на изложби представљено укупно 35 фотографија међу којима је, на пример, непозната фотографија српске – јеврејске хероине Нети Мунк која на леђима носи болесног човека из периода ужасне епидемије тифуса за време Првог светског рата.

Ту су и 3-4 новинска чланка из „Политике“ из послератног периода, а односе се на Велики рат. Сачуван је оригинални „дневник евакуације“ из 1916. године коњичког официра Моше Мевораха који је, осим што је ратовао, изванредно цртао, а међу експонатима је и једно војничко ћебе које је „прелазило“ Албанију и штитило од зиме свога власника Гавриела Навоновића, сефарда из Приштине.

Надлежни кустос изложбе је Биљана Димкић Крчмар, историчарка уметности Народног музеја Зрењанин, а поставка ће бити отворена до 8. септембра 2018. године.