ИЗЛОЖБА „КУЛТУРНИ И ЗАБАВНИ ЖИВОТ ЗЕМУНА ИЗМЕЂУ ДВА СВЕТСКА РАТА“

У галерији Куће Војновића отворена је изложба „Културни и забавни живот Земуна између два светска рата“ настала у сарадњи са Музејем града Београда и Културног центра Инђија.

Ауторка изложбе Љиљана Аћимовић, виши кустос Музеја града Београда, открива нам богат и занимљив живот Земунаца у једном бурном периоду пуном сећања на ужасе Првог светског рата.

Док се свет приближавао новом рату, Земунци су настојали да живот испуне културним дешавањима, забавама и спортско-рекреативним активностима.

Друштва су организовала и културне програме, то јест концерте и позоришне представе на којима су чланови истих или других земунских друштава били извођачи.

Честа су била и гостовања позоришта из Београда, Новог Сада и Ниша, али и уметника и предавача из ових и других  градова. У то време, Земун је имао три биоскопа који су приказивали најпопуларније филмове.

Уз масовне спортске организације, као што су соколи и скаути, у Земуну је основано више спортских клубова и секција који су неговали фудбал, хазену, веслање, мачевање, бокс, јахање, клизање и друге спортске активности.

Изложба ће за посетиоце бити отворена до петка, 6. марта 2020. године радним данима  од 10.00 до 19.00 часова, а улаз је слободан.

Извор: Општина Инђија