ИЗЛОЖБА „НАШ ГРАД“ У АРХИВУ ВОЈВОДИНЕ

У понедељак, 26. септембра у Архиву Војводине у 18 сати свечано је отворена изложба слика Удружења ликовних стваралаца (УЛС) Новог Сада. Изложба под називом „Наш град“ посвећена је Новом Саду који ове године носи титулу Европске престонице културе. Може се погледати до 30. септембра у просторијама Архива Војводине, Жарка Васиљевића 2а.

Сања Демировић је у име Архива Војводине пожелела добродошлицу, након чега су се присутнима обратили Проф. емеритус др Првослав Јанковић и председница УЛС Нови Сад Мирјана Панчић. Ово вече су својим наступом улепшале чланице хора Новосадске шмизле којим је дириговао Марко Асурџић. Чули смо песме: Кроз поноћ нему, Чамац на Тиси, Кад те видим на сокаку, Немој да бригаш. Изложба је такође пропраћена и музичким аранжманом почасног члана удружења, Мирослава Бођанца.

Удружење ликовних стваралаца Новог Сада ове године прославља јубилеј свог рада и са 45 година постојања је најстарије у граду. Организује самосталне изложбе чланова, као и колективне које су углавном у пролеће и јесен. Тема ове јесење изложбе је Нови Сад, који је 2022. године престоница културе. Удружење се тренутно налази на Тргу републике број 4. Уметници се друже и на колонијама од којих су неке дародавне, као скорашња колонија у Србобрану када су све слике уручене на дар манастирима у Надаљу и Србобрану.

На изложби се представља 20 сликара са 38 радова а заступљене су разне технике ликовног стваралаштва. Уље на платну, акварел, пирографија, акрил на платну, лесониту или стаклу. Мотиви су добро познати Новосађанима: Синагога, Жежељев мост, Подграђе, Трг слободе, Владичански двор, Тврђава, Дунавац и многи други. Без обзира на мотив и технику стварања, према речима Проф. емеритус др Првослава Јанковића: „Сликарство је пре свега емоција, човек је биће емоције“. Позивамо заинтересоване суграђане да посете изложбу која осликава управо оно најважније – лепоту живота и нашег града.

Текст и фотографије: Ивана В.