ИЗЛОЖБА „НОВИ САД ГРАД ФЕНИКС“

У шопинг центру Променада отворена је поставка изложбе „Нови Сад град феникс“ којом удружење грађана Дунавска соната наставља с активностима подсећања јавности Новог Сада на бомбардовање из 1849. године, када је разрушен цео град и страдало 2/3 становништва.

Изложбу, којом је на 10 паноа приказан Нови Сад пре, током и након бомбардовања, у ком је убијено 12.000 од 20.000 становника, и срушено 2.000 од 2.800 кућа отвориле су директорка Дунавске соната и менаџер шопинг центра Променада Борис Стевовић.

– У новијој историји Европе не постоји ниједан град који је тако разрушен и уништен као Нови Сад. Тамо где су 12. јуна 1849. биле само рушевине и смрт, данас живи скоро пола милиона људи, а за 170 година изграђено је 163.000 станова и кућа.

Тамо где се чинило да је једна градска култура, потпуно уништена данас имамо универзитетски центар, позоришта, спортске дворане, научне институције. Из тоталног разарања, из рушевина, Новосађани су подигли град који је био, јесте и биће симбол уређености, лепоте, толеранције, културе и прогреса – рекла је Милица Трифунов директорка Удружења Дунавска соната.

Она истиче да је програм обележавања заснован на чињеници да је бомбардовање 1849. неправедно запостављен догађај и готово избрисан из сећања.

– Дужни смо да страдање наших предака обележимо на достојанствен начин. На то нас обавезује и пожртвованост њихових наследника, који су Нови Сад поново саградили и предали га нама у наслеђе – рекла је Трифунов.

Борис Стевовић, менаџер шопинг центра Порменада, изјавио је да су као највећи, најпрометнији и најексклузивнији тржни центар у Новом Саду осећали обавезу да се укључе у обележавање значајног датума за историју града.

– Пре 170 година страдали су људи. Град је био разрушен до темеља. Новосађани који долазе у Променаду, али и наши посетиоци из других градова из Војводине, Србије и региона, имаће прилику да се путем изложбе информишу о страдањима и патњи, и новом успону града, који је настао на рушевинама из 1849. године. Ми у оквиру свог пословања много пажње посвећујемо култури и едукацији, и зато смо са задовољством прихватили позив да будемо део програма „Нови Сад град феникс“ – рекао је Стевовић.

Изложба је приказана јавности први пут у Дунавској улици 12. јуна, када су паное са илустрацијама и информацијама о страдању 1849. године, држали новосадски ђаци, као симбол нове генерације која гради будућност не заборављајући прошлост. Након тога изложба је од 14. јуна била постављена у Српском народном позоришту.

Изложба се реализује под покривитељством Покрајинског секретаријата за културу и Града Новог Сада.

За Војвођанске: Оливера Болта