IZLOŽBA O PRAISTORIJI SOMBORA I OKOLINE USKORO U SOMBORSKOM GRADSKOM MUZEJU

Gradski muzej Sombor će u periodu od 12. novembra do 14. decembra biti domaćin izložbe „Nauka za muzeje: praistorija Sombora i okoline u svetlu novih bioarheoloških istraživanja“, navodi nasemesto. Otvaranje izložbe će se biti u utorak, 12. novembra sa početkom u 18:00 časova.

Na izložbi će biti prikazani rezultati analiza bioarheoloških istraživanja koje sprovode naučnici iz Instituta Biosens u Novom Sadu, angažovani na projektu BIRTH, prvom projektu u Srbiji koji je podržao Evropski istraživački savet, u saradnji sa kustosima Gradskog muzeja Sombor i Muzejske jedinice pri Narodnoj biblioteci “Branko Radičević” u Odžacima.

Tokom trajanja izložbe u Gradskom muzeju Sombor održaće se radionice u okviru kojih će deca analizirati ljudske i životinjske skelete i izrađivati keramičke posude, poput onih kakve su korišćene u praistoriji.

Cilj je vratiti nauku u muzej, učiniti je dostupnom javnosti, istaknuti ulogu muzeja u inovativnim naučnim istraživanjima i prikazati koje potenciijale ima lokalno muzejsko nasleđe za razumevanje nekih od najvažnijih procesa u ljudskoj istoriji.

Izložbu finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, uz podršku Evropskog istraživačkog saveta.

Radno vreme muzeja: radnim danima od 8:00 do 14:00 časova i od 18:00 do 22:00 časa, a subotom od 9:00 do 13:00 časova. Nedelja je rezervisana za najavljene posete.

Sve informacije o izložbi i pratećim programima: Anđelka Putica 060/045-92-04 i Viktorija Uzelac 064/332-38-18

Izvor: nasemesto