ИЗЛОЖБА О ВЕЛИКОЈ КИКИНДИ У ГОДИНАМА РАТА, ПРИСАЈЕДИЊЕЊА И РАЗГРАНИЧЕЊА

Народни музеј је изложбом „У новој држави- Велика Кикинда у годинама рата, присаједињења и разграничења 1914 – 1924“ дао допринос обележавању стогодишњице ослобођења Кикинде у Првом светском рату, али и од присаједињења Војводине Краљевини Србији. Владислав Вујин, кустос историчар, појаснио је да је изложбом обуваћен и период након завршетка Великог рата, и то из неколико разлога:

– Коначно разграничење са Румунијом се догодило 1924. године, а Жомбољ је припао Краљевини Румунији. Такође, те године пензионисан је Лука Мајински, који је био градоначелник пре, током и после рата. Те године је умро песник Душан Васиљев. Иако рођен у Кикинди, живео је у Темишвару одакле је као аустроугарски војник послат италијански фронт. По завршетку рата вратио се у Темишвар, који је припадао другој држави- навео је Вујин и додао да је изложба подељена у неколико сегмената, пратећи хронологију од 1914. до 1924. године. Председница градске Скупштине, Станислава Хрњак, оценила је на отварању изложбе да би сви требало више да знамо о овом историјском догађају, што је кроз изложбу и омогућено:

– Морамо бити свесни да смо у обавези да заиста у већој мери, не само када дочекамо 20. новембар сваке године, него и у свим другим приликама, истичемо шта је оно што је било битно за историју нашег града. Овде смо данас где јесмо, захваљујући људима који су били врло храбри, одлучни и одважни – констатовала је Хрњак.
 

Извор : Град Кикинда