ИЗЛОЖБА „ШПИЈУНИРАЊЕ“ У ИНЂИЈИ

Вечерас у 19.00 сати у изложбеном простору Куће Војновића, Цара Душана 3, биће отворена изложба „Шпијунирање“ ауторке Биљане Бакалуце Матић из Новог Сада.

Радови из серије „Шпијунирање“ представљају метафорично значење о актуелним темама данашњице указујући на изолованост појединца од друштва, питања присмотре, задирања у туђу приватност, усмеравање пажње на стереотипна схватања, докону радозналост, страх од времена, простора или промена. Свакодневни догађаји пружили су ауторки визуелну стимулацију, те је инсистирала на вишеслојности и комплексности сагледавања вредности на сликама или објектима.

Полазишна тачка су ставови о појмовима нације и друштва који су иначе доведени у питање, па самим тим и сумње које стварају другачији аспект свакодневице. Реакција на овакву појаву била је „увођење“ шпијунке као алатке за реализацију уметничког рада, уствари њено дислоцирање у јавне просторе, улице или тргове.

Тако је шпијунка постала малени рефлекс и мембрана која штити устаљени облик живота, а Биљанин рад је постао документ који сведочи о времену сумњи, неповерења и предрасуда.

Шпијунирање се одвија из унутра према споља, из сфере приватног у сферу јавног – надгледа се спољашни свет подложан променама. Стамбени простор садржи метафорична и психичка значења, док шпијунка представља симболичку одбрану од спољашњих могућности.

Радови изложени у простору Куће Војновића подељени су у три целине:

Прва као „Шпијунирање од споља ка унутра“ коју представља серија фотографија начињена кроз шпијунку где су приказана деформисана лица грађана чија форма са једне стране дефинише историјске обрисе, а са друге постиже ефекат уметничког.

Друга, „Шпијунирање као случајност“ где су приказани сегменти са различитих фотографија чији су кадрови издвојени и зумирани, а реч је о детаљу са фотографије који се сасвим случајно „нашао“ или „десио“ на самој фотографији. Његова појавност ствара потпуно другачији утисак од онога што у стварности јесте.

И трећа, „Лична експресија шпијунирања представљена кроз сликарски медиј“ где се ауторка бави проблематиком пиктуралне површине. Слика, монохроматски бојена доима се као просторна пиктурална слика, као слика – предмет. Апстрактна је и ствара утисак призора који гледа у дубину и мрак.

Изложба ће за посетиоце бити отворена до 27. августа 2018. године, радним данима од 11.00 до 19.00 часова.

Улаз на изложбу је слободан.

Извор: РТВ