IZLOŽBA „VELIKI RAT KROZ NOVOSADSKE SPOMENIKE“

Izložba „Veliki rat kroz novosadske spomenike“ biće otvorena u četvrtak, 27. decembra 2018. godine u 13 časova, u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada i trajaće do 19. januara.

Autori izložbe:

Đorđe Srbulović, istoričar-konzervator

Mr Siniša Jokić, istoričar, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada

Milan Konjević, fotograf

Aleksadar Ružičić, dizajn

 

Značajni jubileji, kao što je stogodišnjica oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu i stoleće od priključenja Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji, inspirisale su Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada i Kulturni centar Novog Sada, da organizuju izložbu o javnim spomenicima posvećenim Velikom ratu a podignutim u proteklom veku na prostoru Grada. Na 35 plakata prikazano je gotovo sve ono što je urađeno, a odnosi se na ovo razdoblje: od 1916. godine – kada je svečano osvećen najstariji spomenik – zajednička grobnica austro-ugarskih i nemačkih vojnika u Sremskoj Kamenici, pa zaključno sa decembrom 2018. godine, postavljanjem obeležja sa imenima 1320 srpskih dobrovoljaca sa područja Grada. Pred svima nama su spomenici posvećeni srpskoj, francuskoj, nemačkoj i austro-ugarskoj vojsci, ruskim ratnim zarobljenicima, herojima, kraljevima i vojvodama, ali i običnim ljudima, te pojedinim dešavanjima na prostoru gde rata u uobičajenom smislu nije bilo.

Javni spomenici, posvećeni Prvom svetskom ratu i Velikoj narodnoj skupštini, danas čine deo bogatog spomeničkog nasleđa Novog Sada i naseljenih mesta u njegovoj okolini i govore o značaju koji je ovaj rat imao za Novi Sad i njegove stanovnike. Svako od predstavljenih spomen-obeležja nosi u sebi bar još po neku priču, koje, zbog razumljivih ograničenja, ovom prilikom nije bilo moguće ispričati.

Izložbu „Veliki rat kroz novosadske spomenike“ Kulturni centar Novog Sada je realizovao zajedno sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.

Izložba je deo programa koji je doneo Odbor za obeležavanje stogodišnjice oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu i ulaska srpske vojske u Novi Sad Grada Novog Sada.