ИЗЛОЖБА „ЖИВОТ СМЕЋА“ У ПОКРАЈИНСКОМ ЗАВОДУ ЗА ЗАШТИТУ ПРИРОДЕ

У оквиру пројекта „Караван за климу“ који организује Француски институт у Србији, у Покрајинском заводу за заштиту природе отворена је изложба „Живот смећа“. Отварању изложбе присуствовао је помоћник градоначелника Новог Сада Александар Петровић који је изразио задовољство што је и Нови Сад, поред Београда, Ниша, Крушевца и Шапца домаћин путујућег пројекта „Караван за климу“.

– Изложба „Живот смећа“ део је програма који је започет 12. и 13. маја, током одржавања Фестивала науке и просвете у Ректорату Универзитета у Новом Саду. Град Нови Сад препознаје значај пројекта „Караван за климу“ који се кроз различите активности, а у циљу борбе против климатских промена обраћа грађанима, независно од њихове доби и стручности у овој области – изјавио је Александар Петровић.

Аташе за универзитетску, научну и институционалну сарадњу амбасаде Француске у Србији Бертран Мије захвалио се АП Војводини, Граду Новом Саду и Покрајинском заводу за заштиту природе на сарадњи. Он је истакао да је циљ пројекта „Караван за климу“ који Француски институт организује у сарадњи са „Групом Суез“ да кроз уметничке фотографије и педагошки приступ укаже на то како смеће делује на животну средину и наведе људе да преиспитају своје понашање у свакодневном животу како би се смањила производње смећа, а подстакла рециклажа и поновна употреба.

Након отварања изложбе приказан је документарни филм „Век отвореног неба“, аутора Мариеле Грос и Бруна Журдана, који приказује депонију Антресен на југу Француске, а затим је уследио и округли сто на тему „Пољопривреда, као одговор на изазове климатских промена и загађивања земљишта“.

Изложба „Живот смећа“ у Покрајинском заводу за заштиту природе траје десет дана, а након тога биће представљена и грађанима Крушевца.