IZLOŽBOM „SLIKOM ZAJEDNO“ OBELEŽENA DESETOGODIŠNJICA ZAVODA ZA KULTURU NACIONALNIH MANJINA U VOJVODINI

Izložba „Slikom zajedno“ otvorena je večeras u dvorcu „Eđšeg“ i predstavlja radove šest umetnika koji deluju na sceni savremene vizuelne umetnosti, čija teritorija, kako je na otvaranju apostrofirano, nije omeđena granicama država, niti određenim tematskim usmerenjem.

Ispred Zavoda za kulturu nacionalnih manjina u Vojvodini prisutnima su se obratili predstavnici mađarske, rumunske, rusinske, slovačke i hrvatske zajednice, uputivši pozdravnu reč na maternjim jezicima. Istakavši da je podrška tradicijskim praksama radi njihove vidljivosti ključna kako bi interkulturalnost živela, predstavili su „vojvođansku reprezentaciju“ umetnika manjinskih nacionalnih zajednica i predstavnika većinskog, srpskog naroda: Davida Nađa Abonjija, Valentinu Boroštean, Darjana Hardi, Alenu Klaćikovu, Leu Vidaković i Maju Rakočević Cvijanov.

–           Umetnički medijum je ono što najčvršće povezuje ovih šest umetnika, iako stvaraju različitim tehnikama i u okviru različitih poetika – istakla je kustos izložbe, Nela Tonković.

U ime pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama prisutne je pozdravila Ivana Boroja.

–           Bićemo snažni onoliko koliko poštujemo jedni druge, naše različitosti i istrajavanja na stvaralačkom putu – rekla je Boroja.

 

Radove izvedene u klasičnim i digitalnim medijima odlikuje srodnost slobode u izrazu ideje i izvrsnost u njenom ispoljavanju. Istim načelima bile su vođene pri izboru umetnika i ustanove za kulturu nacionalnih manjina u Vojvodini.

Izložbu je moguće pogledati do 31. oktobra, a prati je katalog na svim jezicima nacionalnih manjina, kao i na srpskom i engleskom jeziku.