ИЗМЕЂУ КИКИНДЕ И ЛОЗНИЦЕ, ПРОСТОРА ЗА САРАДЊУ У СВИМ ОБЛАСТИМА

Богата туристичка понуда Лознице и Кикинде није једино на чему у наредном периоду може да се темељи сарадња два града. Да простора има у свим областима, сагласили су се током дводневне посете кикиндске делегације Лозници, домаћини и њихови гости. Градоначелник Лознице, Видоје Петровић, оценио је током разговора са Николом Лукачем, градоначелником Кикинде и његовим сарадницима, да је камен темељац будуће сарадње успешно постављен и да очекује да резултати брзо буду видљиви:

– Уверен сам да Лозничани и Кикинђани могу да направе добре пројекте у којима ће искористити постојеће туристичке, спортске, образовне и друге потенцијале. Можемо једни од других доста тога да научимо, а нама ће добро доћи искуства домаћина који су реализовали неке значајне пројекте. Овде има шта да се види, од индустријских зона до Тршића и Бање Ковиљаче. С друге стране, Кикинда је град сова и мамута, домаћин Интернационалног симпозијума скулптуре у теракоти „Тера“ и истоименог музеја. Поносимо се нашим “Данима лудаје”, али и што се Сувача, једини сачуван млин на коњски погон у Србији, налази у нашем граду – рекао је Лукач. Да сарадња између Кикинде и Лознице може да буде плодоносна, уверена је и покрајинска посланица, Станислава Хрњак. Она је указала да је Кикинда досад имала одличну сарадњу са градовима из Војводине, као и са братским градовима из Мађарске, Румуније, Норвешке и других држава:

– Пружила нам се сјајна прилика да се боље упознамо и са нашим драгим колегама из Лознице. У фокусу разговора била су питања која се подједнако тичу Лознице и Кикинде. Много је ту подударности, идентичних проблема, али и квалитетних идеја. Увидели смо и шта Кикинда може да имплементира као пример добре праксе из Лознице, а уверена сам и обрнуто. Наишли смо на велику гостољубивост и енергију тима људи који предводи градоначелник Петровић – указала је Хрњак. Да је промоција Лознице у Кикинди извесна, потврдила је Јасмина Миланков из Одсека за послове развоја града:

– Очекујем да ћемо сарадњу најпре успоставити у области туризма. Кикинда је на прагу да отвори Туристичку организацију, а искуства наших колега из Лозница заиста ће нам бити од драгоцене помоћи – сматра Миланков.

Извор: Град Кикинда