ИЗВОР И ГОСТИ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ПЕЋИНЦИ

Пред препуном салом пећиначког Културног центра, чланови ДННТ “Извор Доњи Товарник” одржали су 30. октобра свој годишњи концерт. Осамдесет три члана друштва – први ансамбл, припремни ансамбл, као и најмлађа група приказали су на сцени своје фоклорашко умеће, све оно што већ седам година вредно раде. Како нам је рекла Данијела Барнак посвећени су очувању народне традиције и културе, а рад, труд и посвећеност су врлине које цене и гаје свих ових година.

Она додаје, да овај концерт планирају већ дужи низ година, као и да су захваљујући помоћи Општине Пећинци, Културног центра и Ловачког друштва Доњи Товарник, ове године успели да га реализују.

“Заједно растемо и развијамо се, прелазимо препреке, савладавамо успоне и падове. Сваки члан је постао је важна функционална компонента, есенционални орган од кога зависимо. Померамо границе и живимо лепу идеју окружени игром и песмом. Имамо довољно деце, довољно програма, свега што можемо публици да покажемо. Мислим да фолклор заслужује једну сцену као што је ова у Културном центру, и да сви фолклори своје самосталне концерте треба да одрже овде, јер то је знак колико раде, како раде. Фолклораши знају да треба пуно година труда и рада да би један овакав самостални концерт могао да се одржи” – рекла је Барнак.

А имала су шта да покажу сва та деца, од оних најмлађих до најстаријих, која своју љубав према игри и песми остварују вредним радом. Најупечатљивији су били чланови првог ансамбла, који су извели 6 кореографија – Шумадију, Влашке игре, Банат, Босилеград, Врање и Врањско поље, припремни ансамбл извео је једну кореографију, као и дечја група.

Данијела Барнак је истакла да је кореограф Владимир Барнак ове године добио награду за најквалитетнију кореографију “Врањско поље” на Златном опанку у Ваљеву.

Годишњи концерт Извора обогатили су и гости из Аранђеловца ДННТ “Шамот”, као и певачка група “Сремице” КУД “Славко Бајин” из Војке.

Извор: Општина Пећинци