ЈАЧАЊЕ ИНСТИТУТУЦИОНАЛНЕ САРАДЊЕ

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић састала се данас у Покрајинској влади с министром културе Републике Словачке Силвијом Хронцовом. У пратњи министарке био је Његова екселенција Федор Росоха, амбасадор Републике Словачке у Републици Србији.

Драгана Милошевић је поздрављајући словачку делегацију, изразила задовољство што је јуче била у прилици да присуствује Словачким народним свечаностима у Бачком Петровцу. Надаље Милошевићева је истакла значај одличних односа Србије и Словачке, чему доприносе три века заједничког живота Словака и Срба у Војводини.

„Покрајинска влада чврсто и континуирано ради на даљем развоју и унапређењу положаја националних мањина у Републици Србији, негујући суживот народа који живе у Аутономној Покрајини Војводини. У складу с наведеним, ресорни секретаријат пружа значајну финансијску подршку за културне активности словачке националне заједнице у Војводини. Посебно је значајна чињеница, да је Покрајина, суоснивач Завода за културу војвођанских Словака, чије су просторије отворене у марту ове године, на чему сам као покрајински секретар радила од преузимања дужности у марту 2018. године. Поред тога континуирано се финансирају програмске активности и запослени у Заводу“.

Надаље, Драгана Милошевић је истакла чињеницу „да више сектора у Секретаријату пружа финансијску подршку верским објектима, институцијама које се баве културним наслеђем, а посебно издавачима медија Словака у Војводини. „Од 2016. године од када је актуелна администрација на власти, до данас, за медије на словачком језику је издвојено преко три милиона евра, значајно више него раније, што потврђује наше опредељење за очување језика, културног наслеђа, као и чувања националног идентитета словачке заједнице у Војводини“.

Поред мањинских институција оснивачи смо 12 установа културе, попут Српског народног позоришта, Музеја и Архива Војводине, галерија и изложбених простора, који уз остале институције могу значајно допринети још већој сарадњи у области културе, чему она и министарка могу додатно допринети као две даме које долазе из културног миљеа.

Министарка Хронцова, је истакла задовољство што је поред посете Словачким народних свечаностима, данас у прилици да разговара о наставку добре сарадње Покрајинског секретаријата са културним институцијама Словака у Војводини. Сложила се са Милошевићевом да је потребно интензивирати узајамну сарадњу Словачке са Војводином, а као први корак предлаже посету покрајинског секретара Братислави у септембру ове године.

Амбасадор Росоха изразио је задовољство, што постоји заједнички интерес да се унапређује културна сарадња, и што се наставља подршка институцијама у Бачком Петровцу и Ковачици, средиштима Словака у Војводини.

На крају је Драгана Милошевић истакла потребу за јачањем културних капацитета, као што је изградња и одржавање објеката културних институција мањина. Изградња тих објеката биће гарант будућег суживота, пружена рука за још снажнији пријатељски стисак.

Учесници састанка су се сложили да је потребно интензивирати контакте и конкретну културну сарадњу, укључивањем институција културе Словачке и Војводине.

Састанку су поред Милошевићеве, присуствовали  Горан Каурић, заменик покрајинског секретара и помоћник покрајинског секретара задужен за културу националних мањина Золтан Кудлик. У пратњи министарке Хронцове и амбасадора Росохе су били директор Института за позориште Владислава Фекете, начелник  Одељења за комуникације Министарства културе Јурај Гербери, трећи секретар Амбасаде Словачке Борис Кончек и начелник одељења за протокол Министарства културе Адријана Јединакова.