ЈАЧАЊЕ САРАДЊЕ СА КЕНИЈОМ У ОБЛАСТИ ПОЉОПРИВРЕДЕ

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић састао се данас са државним секретаром Министарства спољних послова Републике Кеније Абабуом Намвамбом са којим је разговарaо о унапређивању сарадње у области пољопривреде.

Пoсебно је било речи о сарадњи у области прехрамбене и прерађивачке индустрије, која је за Кенију од изузетног значаја, дигитализацији пољопривреде у контексту глобалних климатских промена, као и о производњи пољопривредних машина и процесне опреме и трансфера технологија и знања на плану семенске производње.

Радојевић и Намвамба констатовали су да Србија и Кенија имају дугу традицију добрих односа и да је данашњи сусрет још једна потврда овој вишeдеценијској сарадњи.

Секретар Радојевић се посебно зхвалио на принципијелној подршци коју је Кенија показала по питању очувања територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије, уз пуно поштовање основних принципа међународног права.

Покрајински секретар за пољопривреду представио је гостима из Кеније потенцијале АП Војводине и мере аграрне политике, којима Покрајинска влада подстиче развој пољопривреде, осврнувши се на извозне потенцијале пољопривредних производа Војводине, посебно оних који нису генетски модификовани.

„Могућност за унапређење сарадње АП Војводине и Кеније у пољопривреди данас је основна тема разговора, јер је то један од приоритетних циљева који је Кенија поставила у оквиру своје економске политике – обезбеђивање сигурности храном“, истакао је Радојевић. Да за то постоје озбиљне шансе илустровао је и чињеницом да је Војводина је доминантно аграрно подручје, у чијој укупној територији око 74 одсто чине обрадиве површине, односно 1,6 милиона хектара пољопривредног земљишта, истичући углед и квалитет Инстута за ратарство и повртарство и Института Биосенс у постизању високих приноса.

Државни секретар Министарства спољних послова Републике Кеније Абабу Намвамба је нагласио да Кенија неће мењати свој став по питању Kосова и Метохије и да у Србији и АП Војводини види сигурног и лојалног партнера за сарадњу и пријатељство.

Гости из Кеније, која има око 50 милиона становника, истакли су да је осигуравање хране веома значајна ставка у њиховој економској политици, али да постоји отвореност за сарадњу на више поља у пољопривреди и да су данас отворене све теме које су од посебног интереса за њихову земљу.

Једна од тема која је била у фокусу данашњег сусрета јесте и повезивање универзитета и научних института АП Војводине и Кеније.

Домаћини и гости Републике Кеније наставили су данашње разговоре у Институту Биосенс.