JANJIĆ UGOSTIO DELEGACIJE MATICE SRPSKE I SAVEZA SRBA RUMUNIJE

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić ugostio je u subotu u svom kabinetu delegacije Matice srpske i Saveza Srba Rumunije, koje su predvodili predsednik Matice Srpske prof. dr Dragan Stanić (Ivan Negrišorac) i jedan od osnivača i dugogodišnji predsednik Saveza Srba Rumunije, književnik Slavomir Gvozdenović, a u delegaciji su bili i direktor Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu dr Zoran Đerić, kao i predstavnici “Naše reči”, časopisa koji u Temišvaru izlazi na srpskom jeziku. Prijemu su prisustvovali i pesnici iz Rumunije Adrijan Bodnaru i Robert Šerban, majstor gitare Joan Dorobanču, kao i direktor biblioteke Matice srpske Selimir Radulović i književni kritičar Rastko Lončar. 

Povod za ovu posetu bilo je predstavljanje zajedničkog pesničkog zbornika novosadskog i temišvarskog književnog kruga “U istom ogledalu”, u Gradskoj narodnoj biblioteci “Žarko Zrenjanin”. U pitanju je antologija 20 rumunskih i srpskih pesnika iz oba grada, kao simbolična promocija dve evropske prestonice kulture 2021. godine, Novog Sada i Temišvara, a izbor pesama načinili su Slavomir Gvozdenović, Robert Šerban, Slavko Almažan i Saša Radojčić. Jedan primerak ove knjige gosti su poklonili i gradonačelniku Zrenjanina Čedomiru Janjiću. 

 Zbornik je prethodne večeri predstavljen i u Svečanoj sali Matice srpske u Novom Sadu.  Organizator posete ove delegacije i događaja u Zrenjaninu bio je predsednik Društva prijatelja Matice srpske u našem gradu i direktor Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin” Milan Bjelogrlić Beli.

Izvor: Grad Zrenjanin