ЈАРАЧКА РАПСОДИЈА

Да Бачки Јарак има шта да понуди својим посетиоцима уверили смо се кроз туристичку туру Јарачка Рапсодија. У сарадњи са Туристичком организацијом општине Темерин, портал „Explore Novi Sad“ је организовао туру у којој се можете упознати са историјом и културом овог војвођанског места.

Тура започиње на улазу у Бачки Јарак из правца Новог Сада, разгледањем музеја Етно-парк „Брвнара“ и дегустацијом производа из крајишког краја. Етно парк је депаданс Музеја Војводине, основан 1978. године, а сама идеја је настала 11. маја 1946. године, када је дошло око триста породица. Колонисти из Босанске крајине су населили овај крај Војводине после Другог светског рата и желели су да сачувају сећање на завичај. Иницијатор градње овог комплекса је био Миле Марчета чија је унука Милица поздравила госте. Као рано пензионисани капетан у војсци организовао је превоз грађе војним камионима из Бањалуке и Босанског Петровца а делови су без иједног ексера овде састављени.

У главној кући, „Брвнари“ налази се етнолошки део сталне поставке који говори о култури Крајишника а на спрату је историјски део о самом насељу и колонизацији. Предмете су углавном поклањали људи који су се доселили и доносили их са собом. Три кућице поред Брвнаре су вајат за ноћење младих брачних парова, млечар и курузана и сви су донети из села Доње Ратково код Кључа 1979. године.

У овој аутентичној амбијенталној целини крајишког дворишта добродошлицу су гостима пожелеле чланице Актива жена Бачки Јарак својим укусним домаћим производима. Оне су иначе прваци Војводине у прављењу пита. То су домаћа теста која су ручно развијана. Актив и удружење постоји 40 година и бави се очувањем традиције овог места и људи који су дошли из Крајине, а негују исту љубав и код своје деце.

За све који су били заинтересовани одржана је мини радионица штрикања прстима. Видели смо како се може добити готов производ без иједне игле, само је потребна вуница или разни други материјали. На овај начин могу да се направе траке за главу, шалови, привесци. А потврђено је да је плетење лековито, како за старије тако и за млађе којима развија моторику руке за почетно писање.

Поред укусне проје и пита савијача са сиром и кромпиром, посетиоци су пробали производе од меда Удружења пчелара „Еко Пчелар”. Такође „Креативна радионица“ из Темерина је изложила своје медењаке и разне рукотворине.

Након Етно парка Брвнара, група је кренула ка центру Бачког Јарка у обилазак Цркве Успења Пресвете Богородице. Затим у посету Швапској кући уз дегустацију вина Винарије Јурић. За крај је остала посета крафт пивари, дегустација пива и упознавање са процесом производње у радионици керамике. Ова интересантна и садржајна тура је одржана први пут у недељу 11. априла и за сваку је препоруку.

За Војвођанске текст и фотографије: Ивана В.