ЈАСНА И НЕДВОСМИСЛЕНА ПОДРШКА РАЗВОЈУ РОДНЕ РАВНОПРАВНОСТИ

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић обратио се данас на првој јавној расправи о Нацрту закона о родној равноправности, која је одржана у Скупштини АП Војводине.

Милићевић је изразио задовољство што се јавна расправа одржава баш у Новом Саду и Војводини, јер је, како је навео, покрајинска администрација, својим активностима и одлукама значајно допринела развоју родне равноправности у Србији и Војводини.

Он је истакао да, у свим сегментима свог деловања, актуелна Покрајинска влада родну равноправност издваја као један од суштинских приоритета.

„Начела једнаких могућности и за жене и мушкарце, стварање услова за њихово равноправно учешће у свим областима друштвеног живота и, најзад, спречавање сваког облика родно засноване дискриминације нису само политичка, већ људска и морална начела на којима заснивамо сопствено деловање“, казао је потпредседник Милићевић.

Он је наводећи неке од активности покрајинске администрације на унапређењу родне равноправности истакао да је процес родног буџетирања у АП Војводини започет пре тачно две године. Реч је о својеврсном реформском процесу у који се кренуло веома озбиљно, који уз подршку Покрајинске владе и других органа у чијој је то надлежности, координира Покрајински секретаријат за финансије.

Милићевић је даље навео да је конкретан пример добре праксе у овој области и то што је Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство кроз своје мере препознао жене на селу, носиоце пољопривредног газдинства. Такође, на конкурсима за доделу кућа на селу, жене су постале власнице кућа у војвођанским селима, док им се подршка пружа и кроз програме за економско оснаживање.

„Наша опредељења су јасна, недвосмислена и конкретна. Отуда можете бити сасвим сигурни да ће и Закон о чијем нацрту ће се данас расправљати, у Војводини бити примењиван одлучно, доследно и принципијелно“, нагласио је Милићевић.

У уводном делу обратили су се и председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, државна секретарка у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања др Стана Божовић, председница Савета за родну равноправност и координаторка Женске парламентарне мреже АПВ Миа Страјин, председница Комисије за родну равноправност Града Новог Сада Мирјана Василић, заменик градоначелника Града Новог Сада Срђан Кружевић и директорка Завода за равноправност полова Војводине Диана Маловић.