“ЈЕДАН РЕГИОН – ЈЕДНО ТРЖИШТЕ”, ЗАЈЕДНИЧКИМ СНАГАМА ЗЕМАЉА ЗАПАДНОГ БАЛКАНА ДО ЦИЉА

Фонд „Европски послови“ АП Војводине у партнерству са Националном алијансом за локални економски развој (НАЛЕД), Регионалним форумом младих лидера региона, Фондацијом Конрад Аденауер (КАС), Привредном комором Србије (ПКС) и Привредном комором Војводине (ПКВ), уз подршку Града Новог Сада, 21. и  22. децембра 2022. године у Новом Саду био је домаћин конференције #ЈеданРегионЈедноТржиште – Корак ка заједничком тржишту ЕУ.
Конференција регионалног значаја, са више од сто учесника из Србије и окружења, окупила је поред младих предузетника са Западног Балкана, који својим активностима доприносе развоју регионалног тржишта и повећању конкурентности региона у европским оквирима, и доносиоце одлука јединица локалних самоуправа ове регије, који имају одговарајуће капацитете и стратешки су опредељени да унапреде пословни амбијент, привуку инвестиције и подстакну развој локалне економије. Лидери јединица локалних самоуправа и млади предузетници имали су прилику да одговоре доносиоцима одлука, као и искажу интересовање за спровођење кључних реформи које ће подржати наше настојање да се придружимо Европској унији.
Теме овогодишње Конференције обухватиле су питања која регионалне иницијативе намећу, а са идејом да се подстакне и иницира дијалог о изазовима, потенцијалним решењима и активностима које би помогле да се локалне власти више ангажују у процесу приступања ЕУ и боље оспособе да апсорбују средства ЕУ усмерена на друштвено-економски развој, уз теме јачања локалног образовног система и дигитализације на локалном нивоу. Регионална економска интеграција као одговор на глобална економска кретања треба да резултира стварањем подстицајног региона који ће омогућити спровођење регионалних иницијатива и допринети регионалном просперитету. Бројне регионалне иницијативе за формирање јединственог тржишта у региону Западног Балкана требало би да делују заједнички на остваривању тог циља, поручено је са овогодишње, седме по реду конференције „Један регион – једно тржиште“. Подстаћи дијалог о већем ангажману локалних власти у процесу приступања Европској унији и њиховом оспособљавању да боље апсорбују европска средства усмерена на друштвено-економски развој, порука је директора Фонда „Европски послови“ Александра Симурдића са овогодишње конференције. Директор Фондације Конрад Аденауер за Србију и Црну Гору Јаков Девчић истакао је да је јединствено тржиште Западног Балкана нужно како би овај регион просперирао. Улога локалних самоуправа у процесу европских интеграција веома је значајна али им је потребно пружити подршку у управљању европским пројектима, оценила је извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић. Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић поручио је да Град подржава регионалне инцијативе јер доприносе расту инвестиција и економском развоју.