ЈЕДИНИЦА ЗА МОЖДАНИ УДАР ПОЧЕЛА СА РАДОМ ПРИ ОДЕЉЕЊУ НЕУРОЛОГИЈЕ

Јединица за мождани удар почела је са радом у оквиру Одељења за неурологију Опште болнице „Др Радивој Симоновић“ у Сомбору. Нова јединица оформљена је како би се код пацијената што пре открио узрок можданог удара и према узроку прецизно одредио начин лечења.

На формирању јединице радило се током летњих месеци 2021. године, где је реконструисан и адаптиран простор, који је опремљен са 6 нових електричних кревета за збрињавање пацијената по принципима полуинтензивне неге, са савременим мониторима, инфузиним пумпама и пратећом опремом, а поред тога извршен је и низ радова на објектима који се налазе у болничком комплексу на Апатинском путу.

Нову Јединицу за мождани удар обишао је данас градоначелник Сомбора Антонио Ратковић, заједно са директором Опште болнице др Драганом Растовићем, а у рад Јединице упутила их је начелница Одељења неурологије др сци.мед. Јасмина Јовић.

Значај збрињавања пацијената у Јединици за мождани удар огледа се у раној детекцији фактора који могу бити узрок можданог удара, а што одређује начин лечења. Пацијенти ће проводити 24-72 часа на континуираном мониторингу виталних параметара, у зависности од тежине клиничке слике и могућих етиолошких фактора. Праћење пацијената који су лечени у специјализованим Јединицама за мождани удар показало је да је опоравак бољи и бржи, са мањим компликацијама и мањим морталитетом. Са овим циљевима нова Јединица сомборске болнице почела је са радом.

У току протеклих годину дана едуковано је и особље Одељења, по међународним стандардима предвиђеним за лечење пацијената са можданим ударом. У плану је и набавка апарата за ултразвучни преглед крвних судова врата чиме ће се олакшати дијагностички поступак.

Средства за реконструкцију обезбедила је Општа болница „Др Радивој Симоновић“.

Извор: Град Сомбор