ЈЕДИНСТВЕН ВОДИЧ КРОЗ ВОЈВОЂАНСКЕ САЛАШЕ

У амбијенту Дида Хорњаковог салаша у салашком насељу Градина крај Сомбора, промовисан је својеврсни водич кроз туристичку понуду војвођанских салаша Мирослава Божина „Салаши за вас“.

О салашима на којима се живело, радило, уживало, којима нису одолели сликари од Шумановића до Коњовића и Стојкова, које су опевале и тамбуре и гајде, које пером овековече књижевници од Вељка Петровића до Исидоре, поштујући сва правила савремене туристичке презентације, Мирослав Божин је у својој књизи „Салаши за вас“ представио 65 туристичких и винских салаша широм Бачке, Баната и Срема.

„Салаш је, у ствари, једна усамљена кућа на планети и место које најближе додирује небо и земљу. Салаш може да буде пустоловина и место где ћете да се проведете, да уз храну, тамбураше, па ако се и опијете, и да преноћите, проведете незаборавне тренутке“, објаснио је аутор књиге Мирослав Божин.

Нудећи све раскоши паорске салашке планете, следи поглавље о салашарским укусима са рецептима: од свечарских ручкова и свињокоља до салашке хроно исхране, као и богата понуда салашки пића. На концу, ту је и драгоцен речник 100 салашарских појмова који објашњава шта су ајгир и амбар, брица и брњица, ћилим и чардак, фићок и фруштук, глокна и гувно, качица и левча.

Сомбор је једини од свих бројних војвођанских вароши био венцем окружен низом од 15 салашких насеља, значајних за привредно, демографско и урбано узрастање данашњег Сомбора.

„Данас, капитализација салашки насеља око Сомбора, која су да поменем, била најчешће српска и буњевачка, изузетно је важна са више аспеката. Туризам је само један од тих аспеката: на салашима има пуно тога да се научи, они заиста представљају једну културно историјску баштину овог простора која је незаобилазна данас у његовом представљању било које врсте“, испричао је Милан Степановић, публициста и завичајни историчар.

Божинови салаши су поуздани водич, кроз 65 војвођанских салаша и прилика посетиоцу да се увери у гостољубивост и лепоту гостињске собе, гонка, авлије, багремове и дудове хладовине…

Извор: РТВ