ЈЕРЕМИЋ ЈЕ У ЦЕНТРУ ОЗБИЉНОГ МЕЂУНАРОДНОГ КОРУПЦИОНАШКОГ СКАНДАЛА

Горан Весић истакао је да грађани Србије имају право да знају одакле се лидер Народне странке финансира и да ли је новцем који му је уплатио кинески тајкун финансирао и изборне кампање. Како каже, очекује да ће надлежни органи испитати порекло Јеремићевог новца и деловати у складу са законом.

Вест која је шокирала јавност Србије јесте откриће да је лидер Народне странке Вук Јеремић сарађивао са кинеским тајкуном који му је уплатио 5,3 милиона долара и који је ухапшен због проневере 38 милиона долара. Весић истиче да народ мора да зна како се Јеремић финансира, будући да је реч о политичару који има своју странку и институт који послује у Србији.

Морамо знати порекло новца који долази у Србију. Подсећам вас да је Јеремић према проценама медија у председничкој кампањи потрошио преко 7,5 милиона евра, а за то је добио 206.000 гласова или 5,66 одсто, односно скоро дупло мање од Белог Прелетачевића који није потрошио скоро ништа, каже Весић.

Весић подсећа да се Вук Јеремић често хвалио одласцима у Хонгконг и боравио је тамо, по сопственом признању, више од десет пута. Сад се, како каже Весић, види и зашто је одлазио у Кину.

Осим двојице ухапшених у Америци, Патрика Хоа и шеика Тидијана Гадиоа, имамо и нову причу, везу са кинеским тајкуном Ји Јианмингом, власником компаније ЦЕФЦ која се бави продајом нафте. Јиаминг је у Кини оптужен и против њега се води неколико поступака због корупционашких афера. Јеремић је 2013. године тражио сагласност Скупштине Србије да буде саветник у тој компанији, каже Весић и подсећа да је лидер Народне странке „најурен“ из кабинета Зорана Ђинђића због сумњивих контаката са одређеним амбасадама.

Весић истиче да је Јеремићева политичка каријера увек била везана за неки сумњив бизнис, а овај случај оцењује као озбиљан међународни корупционашки скандал.

Јеремић пласира лажне афере, напада Владу, оснива одборе и народ мора да зна од којег новца се ово ради. Очекујем реакцију надлежних органа, каже Весић.

Весић истиче да Јеремићев институт ЦИРСД не потпада под одредбе Агенције за борбу против корупције, иако је јасно да га је Јеремић користио као политичку странку све док није основао политичку странку.

Институт му је био странка и промовисао се преко њега. Институт је био параван за политичку каријеру и тај вакум у закону је искоришћен и злоупотребљен, каже Весић.

Јеремић је, како каже, склон лажима, па је тако грађане Србије лагао за износ своје плате у Генералној скупштини УН, о томе колико је држава признало независност Косова после фијаска на Међународном суду правде.

Србија је Јеремићу плаћала три милиона долара за путне трошкове! Њему политика не значи да учини нешто добро за људе, већ да спроведе сопствене интересе и интересе својих финансијера, каже Весић.

Извор: Пинк