JODIRANA SO SPREČAVA GUŠAVOST KOD DOMAĆIH ŽIVOTINJA

Zašto je jod važan životinjama? Zato što njihovim metabolizmom upravlja hormon tiroksin, koji izlučuje tiroidna žlezda u vratu, a koji sadrži ovaj element. Ukoliko životinja ne može sebi da obezbedi dovoljno joda ishranom (a potrebne su vrlo male količine), žlezda se uvećava i tada dolazi do gušavosti, najčešće kod novorođene mladunčadi.

Gubici naročito teški kod jagnjadi i prasadi 

Poneka može da dođe i do teških gubitaka kod novorođene prasadi, jagnjadi, jaradi, teladi i ždrebadi u krajevima oskudnim jodom. Mladunče napadnuto ovom bolešću može da se rodi mrtvo ili slabo, a gubici su naročito teški kod jagnjadi i prasadi. „Takva prasad obično su bez dlake. Ona imaju debelu, natečenu kožu i velike vratove, pa izgledaju neobično velika i masna usled naduvenog stanja. Kod jaganjaca i teladi napadnutih gušavošću lako je vidljiva povećana tiroidna žlezda. Kod ždrebadi retko je vidljiva gušavost, pa je obično jedini njen simptom neobična slabost pri dolasku na svet“, objašnjava dipl.ing. stočarstva Bilal Tajić iz PSSS Novi Pazar.

Kako sprečiti gušavost?

Gušavost se kod novorođenih domaćih životinja može potpuno suzbiti dodavanjem malih količina joda bremenitim životinjama, bar za vreme druge polovine bremenitosti. Najjednostavniji način je davanje jodirane soli, umesto obične. Ona bi trebalo da sadrži 0,007% joda.

„U krajevima gde je nedostatak joda vrlo ozbiljan, možda bi bilo pametno da se jodirana so redovno upotrebljava umesto obične soli za svu stoku a ne samo za bremenite životinje. S druge strane, u krajevima gde ne postoji nedostatak joda, nije preporučljiva upotreba jodirane soli ili drugih jodnih dodataka, jer je višak joda izrazito šteten za životinje“, napominje Tajić.

Izvor:Poljoprivredna stručna služba Srbije