ЈОШ ЈЕДАН УСПЕХ НП СТЕРИЈА

Након Ордена Светог Теодора Вршачког који је током свечаности у славу Дана града додељен вршачком позоришту, после премијере „Коштане“, једне од најуспешнијих у протеклих неколико деценија, Стеријине позоришне раднике обрадовала је и вест о учешћу на најстаријој позоришној смотри у Србији која окупља најуспешнија остварења професионалних позоришта Војводине. Представа за децу „Камена срца“ према тексту Марине Миливојевић Мађарев, у режији Бојане Иванов Ђорђевић, уз сценографију и костим Софије Лучић, музику Снежане Милановић и сценски покрет и кореографију Александре Пејић, уврштена је у селексију најстаријег позоришног фестивала на нашим просторима, Сусрета професионалних позоришта Војводине, који ће 73. пут бити одржан од 28. септембра до 4. октобра.

У драми „Камена срца“ ауторка приказује потрагу четворо симболичких ликова за Бабарогом чије је име заправо Страх и Сумња. На том се путу, у драматургији трагања Марине Миливојевић Мађарев, срећемо са Храбрим Срцем који и није тако храбар, Брзим Ветром који није баш брз, Жужу која је заправо врло озбиљна и Принцезом Цинцу Линцу, која и није права принцеза. У представи играју Иван Ђорђевић, Срђан Радивојевић, Јована Андрејевић Грујић и Јована Божић, а с обзиром да је интерактивна, у њој могу учествовати и деца и одрасли преиспитујући са глумцима међусобна искуства страха, јер је то централна тема, а тиче се свих без обзира на године. У селекцији програма за децу и младе изабране су представе: „Играј са мном“ Јаноша Боке (Дечје позориште/ Ђермексинхаз Суботица), „Гига прави море“ Јасминке Петровић, у драматизацији Дуње Матић и режији Миље Мазарак Маринков (НП „Тоша Јовановић“ Зрењанин), „Камена срца“ Марине Миливојевић Мађарев, у адапатацији и режији Бојане Иванов Ђорђевић (НП „Стерија“ Вршац), „Секс за почетнике“ Јасминке Петровић, у драматизацији Јелене Мијовић и режији Јане Маричић (Позориште младих).

Слекеторка 73. Сусрета професионалних позоришта Војводине Александра Гловацки истиче да је радећи претходну, 72. селекцију била у проблему када је требало изабрати шест квалитетних остварења, што се ове године није могло рећи. „Ове године сам у много већем проблему – готово да је дупло више представа за које сматрам да заслужују да их види фестивалска публика“, објашњава селекторка Гловацки.

Своје место у селекцији програма за одрасле нашле су: Нушићева „Госпођа Министарка“ у режији Душана Петровића (НП „Тоша Јовановић“ Зрењанин), „Било једном у Новом Саду“ Андраша Урбана (Ујвидеки синхаз), „Људи од воска“ Мате Матишића, у режији Ивана Вање Алача (народно позориште Сомбор), „Свет могућности“ Хариса Пашовића (Српско народно позориште), „Радован ИИИ“ Душана Ковачевића, у режији Вита Тауфера (Народно позориште Сомбор), „Едеова трагедија“ Петера Фабијана (Позориште „Деже Костолањи“ Суботица). Иван Ђорђевић, в.д. директора Народног позоришта „Стерија“ истиче да је учешће на Фестивалу професионалних позоришта Војводине веома важно и да тај успех додатно поткрепљује чињеница да је и сама селекторка Александра Гловацки ове године имала већи избор квалитетних позоришних остварења и међу њима изабрала и једно вршачко. „Фестивал професионалних позоришта Војводине је најстарији позоришни фестивал у региону и без обзира на проблеме са којим се суочава на свом развојном путу, он опстаје као најзначајнија позоришна смотра у нашој земљи. Тај фестивал старији је и од Стеријиног позорја а континуирано се ради на томе да га воде и конципирају најугледнији позоришни ствараоци на нашим просторима. Стога је заиста велики успех и част за нас бити у овој селекцији“, каже Ђорђевић и додаје да позоришта у Војводини тај фестивал гледају као неку врсту завршног испита и да се на крају сезоне, када се сумирају резултати, учешћем на Сусретима потврђује успешност претходног рада или супротно.

„Поносан сам на Народно позориште „Стерија“ и Град Вршац који се издваја као један од оних у коме се највише улагало у позориште у претходним годинама и што се то и кроз наше резултате види. Након Ордена Светог Теодора Вршачког, највишег признања Православне Епархије Банатске који смо добили за допринос српској култури, након премијере „Коштане“ која је на најлепши могући начин узбуркала срца позоришне публике, уследила је и ова вест којом заокружујемо једну веома успешну позоришну сезона која нас обавезује да се убудуће још више посветимо раду, да најпре сачувамо углед и учинимо све да он буде још бољи“, каже Ђорђевић. „73. Фестивал професионалних позоришта Војводине биће одржан у обновљеној згради Народног позоришта/казалишта/ Непсинхаз у Суботици од 28. септембра до 04. октобра. Драго нам је што ћемо бити део и дуго очекиваног отварања овог позоришта које ће коначно почети да ради“, закључује Ђорђевић и додаје да се на крају успешне позоришне сезоне у Вршцу у суботу 01. јуна са почетком у 18 сати додељују дипломе најмлађим љубитељима позоришта који су били део програма Дечје и омладинске сцене Народног позоришта „Стерија“, а за ту прилику биће изведена представа Душка Радовића „Капетан Џон Пиплфокс“ у режији Бојане Иванов Ђорђевић.

Извор: Град Вршац