ЈУБИЛАРНА 40. ТРКА СОМБОРСКОГ ПОЛУМАРАТОНА

Најстарија улична трка у Србији, Сомборски полумаратон, одржана је четрдесети пут у недељу 19. маја 2019. године. Учешће у трци је узело преко 1000 такмичара из више од 15 земаља. Стаза је кружна, дужине 7km, а трке које су се трчале су „Дукат“ трка од 7km, полумаратон од 21,1km и штафетна трка 3x7km.

У оквиру 40. Сомборског полумаратона одржано је и Државно првенство Србије у полумаратону, на чијој стартној листи се нашло 48 мушкараца и 19 жена.

Присутне су поздравили градоначелница Сомбора Душанка Голубовић, Горан Чегар из Атлетског савеза Србије и Дамир Марковић из АРК „Сомаратон“ Сомбор, који је и директор трке.

„Честитам АРК Сомаратону који је и ове године успешно организовао ову манифестацију и који је обезбедио подршку Спортског савеза Србије и европске атлетике која је овај догађај за ову годину оценила са чак три звездице. Захваљујем се свима вама који сте из 15 земаља света дошли да учествујете на данашњем догађају. Желим вам добро време, успешну трку и да остварите циљ који сте за себе зацртали“ рекла је градоначелница Сомбора Душанка Голубовић на отварању 40. Сомборског полумаратона.

Директор трке Дамир Марковић се захвалио свим Сомаратонцима који су се 8 месеци свим срцем припремали за ово такмичење. „Морам да се захвалим Граду Сомбору, свим градским институцијама, компанијама и појединцима. Данас ћете осетити праву енергију трчања, данас почиње лепота која траје“ овом приликом је изјавио Марковић.

У апсолутној категорији у женској конкуренцији Државног првенства у полумаратону и Сомборског полумаратона треће место је освојила Тијана Кабић из Сомбора, друго место Биљана Кираџијева из Зрењанина, а победница је Катарина Похлод из Новог Сада.

У мушкој категорији на Државном првенству треће место је освојио Александар Аџић из Београда, друго Милош Дајевић Церски јунаци, а победник је Милан Митровић из Ужица. Победници 40. Сомборског полумаратона су Милош Дајевић из Београда, који је био трећи, Велимир Бојовић из Београда, који се нашао другом месту и Милан Митровић из Ужица, који је победио са временом 1час 12минута и 0,5секунди, што је нови рекорд ове стазе.

На „Дукат“ трци од 7 километара учествовали су и представници Градске управе, градоначелница Душанка Голубовић са својим сарадницима, међу којима су били и заменик градоначелнице Антонио Ратковић и помоћник градоначелнице за област културе и информисања Бранислав Сворцан.

Извор: Град Сомбор