ЈУБИЛАРНА, 60. САМОСТАЛНА ИЗЛОЖБА СЛИКАРА ВЛАДЕ ЊАРАДИЈА

Уметник из Врбаса Владо Њаради обележио је пре десетак дана редак јубилеј – отварање 60. самосталне изложбе уметничких радова. Овога пута изложба је организована у Културном центру Војводине „Милош Црњански“, у Новом Саду, а љубитељи ликовне уметности имали су прилику да виде Њарадијеве радове из приватне колекције Ђуре Поповића, једног од највећих колекционара уметничких дела у Србији. Представљено је двадесетак радова из различитих уметникових циклуса и фаза, који су настајали од 1975. до 2022. године.

О уметничком стваралаштву Њарадија на отварању су говорили др Валентина Чизмар и др Михајло Фејса, а присутнима на отварању обратио се и сам аутор.

„На неки начих све се уклопило: 60. самостална изложба, друга по реду у овој календарској години у Новом Саду. Представљени су колекционарски примерци, као и моји почетнички радови, и све то у оквиру Светског конгреса Русина. Љубитељи ликовне уметности и они који прате мој рад имају прилику да на једном месту сагледају део мог ширег стваралаштва, што до сада није био случај на мојим изложбама. У овом галеријском простору самостално сам излагао још 2000 године“, рекао је Њаради.

Иначе, сликар из Врбаса је први добитник највеће Националне награде на свету за ликовну уметност „Pro Arte Ruthenоrum“, за 2021. годину, коју додељује Светско веће Русина, Фондација „Ивана Манајла“ и локална самоуправа у месту Вац, у Мађарској. Управо је то било и повод за организацију ове изложбе, која је, иначе, била део програма 17. Светског конгреса Русина, одржаном у Новом Саду.

Извор: Општина Врбас