ЈУБИЛАРНА КОНФЕРЕНЦИЈА НАЛЕД-А: ЗРЕЊАНИНУ СПЕЦИЈАЛНО ТИМСКО ПРИЗНАЊЕ ЗАУЧЕШЋЕ У ПРОЈЕКТУ “ПАМЕТНО САКУПЉАЊЕ АМБАЛАЖЕ”

Јубиларна, 15. конференција о економским реформама у Србији “Сива књига 2023”, у организацији Националне алијанске за локални економски развој (НАЛЕД), одржана је данас у Палати Србија у Београду. У оквиру конференције, уприличена је свечаност додела признања градовима и општинама за допринос различитим видовима реформи, међу којима се нашао и Град Зрењанин.

Специјално тимско признање, за заједнички допринос заштити и унапређењу животне средине на локалу кроз паметно сакупљање амбалаже, уручено је градоначелнику Симу Салапури, донедавно помоћници градоначелника, сада помоћници покрајинског секретара за пољопривреду Драгици Илић и запосленом у Одељењу за привреду Градске управе, Одсеку за заштиту и унапређивање животне средине Бојану Радулову. Признање је уручио Светослав Атанасов, члан Извршног одбора НАЛЕД, а прве честитке стигле су од премијерке Ане Брнабић.

Како је наведено у образложењу признања, “тим града Зрењанина је својим личним залагањем и посвећеношћу кроз рад на пројекту “Паметно сакупљање амбалаже у градовима у Србији” допринео заштити и унапређењу животне средине у својој средини у претходној години, омогућавањем да се на улицама града Зрењанина по први пут у Европи нађу паметни прототип уређаји за сакупљање посебно обележене амбалаже, чије сакупљање кроз паметне уређаје омогућава праћење сваке појединачне јединице амбалаже од момента стављања на тржиште до момента рециклаже”. 

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура рекао је овим поводом да признање за град Зрењанин представља част, али и обавезу да буде још посвећенији у реализацији свеобухватног еколошког пројекта “Зелени Зрењанин”, вредног 10 милијарди динара.
“Паметна рециклажа, и уопште активности у вези са рециклажом, битан су део нашег пројекта, а у прилог томе иде и чињеница да се управо данас у Зрењанину одржава финале “Еко квиза”, едукативног такмичења намењеног најмлађима, развијању њихове свести о значају екологије и заштите животне средине. Захваљујемо и НАЛЕД-у што је препознао наше напоре да, кроз еколошке пројекте, допринесемо и реформама у Србији у тој области и указујемо на важност “Зелене агенде” Републике Србије. Сигуран сам да ће досадашња успешна сарадња Града Зрењанина и НАЛЕД-а бити настављена, на обострано задовољство”, поручио је градоначелник. 

Конференција о економским реформама у Србији и представљање 15. издања НАЛЕД-ове “Сиве књиге” окупили су еминентне госте, представнике европских институција у Србији, чланове дипломатског кора, Владе Републике Србије, медијске посленике, међу којима су били и Емануел Жиофре, амбасадор ЕУ у Србији, Матео Коланђели, директор Европске банке за обнову и развој за Западни Балкан, Никола Понтара, директор канцеларије Светске банке у Србији, Ана Брнабић, председница Владе Србије, Синиша Мали, потпредседник и министар у Влади и министри Михаило Јовановић,Тања Мишчевић, Братислав Гашић, Јелена Танасковић, Ирена ВујовићиТомислав Момировић.Учеснике скупа поздравио је Дејан Ђокић, председник Извршног одбора НАЛЕД, а честитке добитницима признања упутили су и Виолета Јовановић, извршна директорка НАЛЕД и Владислав Цветковић, председник Управног одбора НАЛЕД.

Извор: Град Зрењанин