ЈУБИЛЕЈ БИБЛИОТЕКАРСКОГ ДРУШТВА СРБИЈЕ

Колектив Библиотеке „Вук Караџић“ Ковин присуствовао је свечаној скупштини Библиотекарског друштва Србије (БДС) поводом 14. децембра, Дана библиотекара Србије, уз обележавање 75 година од оснивања овог друштва.  У циљу удруживања, повезивања и умрежавања библиотекара, од 14-16.децембра у Народној библиотеци одржана је 19.конференција БДС-а.  

Конференцију су подржали Министарство културе, Народна библиотека Србије, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“, Катедра за библиотекарство и информатику Филолошког факултета у Београду и бројни спонзора.

Првог дана на свечаној скупштини су се обратили представниц Министарства културе, Народне библиотеке Србије и Библиотекарског друштва Србије. Госте је поздравила и Барбара Лисон, председница Међународне федерације библиотечких удружења и институција.У част јубилеја представљена су и нова издања БДС: Монографија БДС 1947-2022, Промотивни филм поводом 75 година друштва, Научни часопис „Библиотекар” бр. 2/2022, зборник радова „После 2020: нове прилике и перспективе”, као и изложба монографских и серијских издања БДС.  У поподневним сатима програм је настављен у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић”, Ендрју Карнеги читаоница. Након официјелног дела приређен је коктел.

У четвртак 15.децембра у преподневним сатима одржано је предавања  Sam Chu (Hong Kong), Networked libraries / librarians in a networked world, а касније и радне сесијe: Сарадња библиотека и других организација; Постер сесија са брзом презентацијом аутора; Међусекторска умреженост и повезивање са „другима“ као извор развоја струке; Библиотекари у електронском и аналогном окружењу.  

Библиотекарско друштво Србије свечаним чином обележава 14.децембар као Дан библиотекара Србије које је основано 1947.год. у Београду у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ као струковно удружење библиотечких радника свих типова библиотека у Србији. За прву председницу Друштва изабрана је Милица Продановић, једна од најзаслужнијих за његово оснивање, прва дама српског библиотекарства која је све до своје смрти била и почасна председница Друштва. Један од првих циљева Друштва важи и данас: да књига и информација стигну до сваког грађанина Србије.

Извор: Општина Ковин