“JUGOSLAVIJA, MOJA DEŽELA”, NAJBOLJA PREDSTAVA NA 8. FESTIVALU “NOVI TVRĐAVA TEATAR”

U sredu, 8. septembra, završen je 8. ambijentalni pozorišni festival “Novi tvrđava teatar” koji se tradicionalno održava u Vili Stanković u Čortanovcima.

Žiri u sastavu: Laslo Blašković (predsednik), Jovana Balašević i Ivana Đurić Paunović je doneo sledeće odluke:

-nagrada za najbolju predstavu u celini pripala je ostvarenju Jugoslavija, moja dežela, Gledališča Koper i Pozorišta Prijedor. U objašnjenju žirija navodi se:

-nagrada za najbolju režiju pripala je Albu Ištvanu, za predstavu Nesrećni u izvođenju pozorišta Figura studio iz Georgenija u Rumuniji.

-priznanja za najbolju žensku ulogu pripala su glumicama iz predstave Život se sa mnom mnogo poigrao: Gordani Đurđević Dimić za ulogu stare Vere i Sanji Ristić Krajnov za tumačenje Nine.

-za najbolju mušku ulogu nagrađeni su Boris Šavija, koji igra oca Nedeljka u predstavi Jugoslavija, moja dežela, te Hadži Nenad Maričić za ulogu Zdravka u predstavi Berači snova.

-Gabrieli Crnković je dodeljena specijalna nagrada za režiju za predstavu Ostajem ostati u izvođenju samostalne produkcije grupe glumaca iz Novog Sada.

foto: Srđan Pabllo Doroški

Pored navedenih, festival je ustanovio posebno priznanje za glumu, koje će se od ove godine dodeljivati pod imenom nedavno preminulog proslavljenog glumca „Milana Gutovića“.

„Da bismo sačuvali uspomenu na Laneta Gutovića, ustanovili smo nagradu njegovog imena, koja će se dodeljivati svake godine za glumačko ostvarenje viđeno na ovim scenama i kojom će se glumci – ubeđena sam – ponositi, kao što se tom nagradom ponosi i ovaj festival“, istakla je u emotivnom govoru umetnička direktorka i selektorka Novog tvrđava teatra Vida Ognjenović.

Čast da bude prvi nosilac nagrade „Milan Gutović“ pripala je Biljani Đurović za ulogu Ivanke u predstavi Berači snova.

Nakon svečane dodele nagrada, usledila je prva repriza predstave Život se sa mnom mnogo poigrao u produkciji festivala Novi tvrđava teatar.