ЈУЛСКИ ДАНИ У КРЧЕДИНУ

Осма по реду Крчединска бућка на Дунаву код Крчедина, такмичење у лову на сома бућком, завршена је овај пут победом екипе из Крчедина. Сом тежине 11 кг је јучерашњи победник, а упецан је помоћу канапа што представља традиционални начин пецања уопште. Више од 20 екипа из целе Србије је узело учешће на Бућки од којих су две екипе из Мађарске.

У жељи да одрже и наставе традицију, Крчединци су смислили такмичење у пецању на сома на традиционалан начин бућком и канапом. Већ осму годину за редом на Дунав се током манифестације Јулски дани у Крчедину, организује и бућка.

Из целе Србије али и суседних земаља долазе екипе које се такмиче у хватању сома. Дунавом се рашире чамци са по два члана а када организатори објаве да је крај, стизу на обалу да измере улов. По мерењу, како правила налажу, сва риба се враћа у воду.

Разлог више зашто је бућкање занимљиво и специфично јесте и тај што оно спада у један од најстаријих начина лова на рибу као и канап којим се риболовац служи да би на сопствени осећај док га држи у руци надмудрио рибу да се ухвати на мамац. Кажу да онај ко једном проба такав начин пецања никад више не покушава да пеца на штапове.

Током данашње бућке, укупно је упецано 19 сомова, а ово у Крчедину је било 8 коло лиге Савеза бучкароша Србије које је једно од најјачих у свету. До краја септембра када се одиграва завршно двадесето коло у Малом Зворнику такмичари ће се окушати још 12 пута на рекама Србије, а данашњи победник је екипа из Крчедина.

Од 23 екипе колико их је данас било на Дунаву, прође и данашње такмичење уз обавезне риболовачке приче и мудровања. Ипак од свега је најлепше дружење и боравак на реци, а колико је то важно пецароши најбоље знају.

Извор РТВ