ЈУН У ЉУБИЧАСТОМ – БЕРБА ЛАВАНДЕ 2023

На обали бачкотополског језера, у комплексу Уметничке колоније, цео јун је у знаку бербе лаванде. У поподневним сатима је омогућено брање свим љубитељима ове лековите и мирисне медитеранске врсте, као и фотографисање. Поред тога организован је програм који садржи радионице и концерте. Распоред дешавања се може погледати на фејсбук страници Дома културе општине Бачка Топола.

Набрана лаванда лепо изгледа у вази, у венчићима за улазна врата, ставља се у врећице па у ормане ради лепшег мириса гардеробе и заштите од мољаца. Према речима наше саговорнице, Татјане Дудаш, може се правити сок, стављати у погачице, као и у чоколаду. У плану је радионица на тему коришћења лаванде „Лавандер дизајн“ 24. јуна од 16 сати поподне, намењена деци од 14 година, омладини и одраслим особама. Могу се добити идеје и савети за прављење разних украса, декорација.

У овој природној оази на обали језера иначе се организују уметничке колоније а Општина Бачка Топола је доделила простор на коришћење и одржавање Дому културе. Плантажа која је сада у пуном цвету је посађена у јесен 2020. године, када због короне није било програма и окупљања. На том делу се налази лековита, лаванда ангустифолиа, која има више етеричних уља, али расте помало неравномерно. Варијација гросо је посађена у пролеће 2021. године. Има крупнији цвет, атрактивна је, напредује свуда једнако а цвета нешто касније.

Сви љубитељи лаванде који дођу да беру, треба да понесу баштенске маказе. Овде могу да купе папирне кесе у две величине по 200 и 400 динара. Око биљака има доста лептира и пчела које се у принципу склањају и нису опасне, само их не треба дирати. Има доста заинтересованих фотографа, телевизијских редакција и посетилаца. Како Татјана каже мали колектив Дома културе од десеторо запослених организује на разним локацијама програме, имају позоришну и биоскопску салу, изложбени простор, Завичајну куђу, а сада и ову уметничку колонију на обали језера.

У уторак, 13. јуна одржан је концерт групе „Alice in WonderBand“, а 20. јуна наступају „Dado & Dol Magic Crew“, ако време дозволи напољу а ако не онда унутра и улаз је слободан. Након тога у плану је следећи концерт 3. јула, мађарског џез бенда „Balance Wheel Group“. Пратећи програм „јуна у љубичастом“ је бесплатан. Занимљива догађања на атрактивној локацији а све инспирисано медитеранском краљицом лавандом.

Текст и фотографије: Ивана В.