KAD ANA ČUSOVA SAŠIJE SLOVAČKU SUKNJU

Ah, sve te suknje, podsuknje i kecelje! Pa čipke i trake na bluzama! Pa tek ukrasi za glavu! Pamet da vam stane od slovačke nošnje, posebno ženske!

Ali, krenimo ispočetka. Za vreme manifestacije Slovačke narodne svečanosti 2018, u Bačkom Petrovcu je boravila redakcija portala Vojvođanske.rs. Lepšu polovinu redakcije čine naše novinarke, a one su se osećale kao u Alisinom čarobnom svetu, ponajviše zbog čudesnih slovačkih nošnji. Sve su nošnje lepe na svoj način, ali slovačke su van svake konkurencije.

Pri poseti Etno kući Ahoj o čemu smo već pisali, usudile smo se da izložene čuvene suknje malo i pipnemo, bar toliko da vidimo koliko su uštirkane. A onda nam se nebo osmehnulo jer nam je ljubazna domaćica iz Ahoja Ljupka Štrba rekla da će gospođa Ana Čusova popodne oblačiti devojčice za folklorno gala veče. I tako su se dve novinarke pojavile na oblačenju folklornih nošnji u Šturovoj 11.

Dočekao nas je Anin suprug Jan Čus, po zanimanju bravar, a po našem mišljenju – umetnik. Stvara on sve šta treba, ali osmišljava i predmete potrebne za izložbe koje priređuje Udruženje petrovačkih žena. A šta da kažemo za krojačicu Anu kad njen rad prevazilazi sve što se rečima kazati može?! Ana ima 78 godina a veze i šije više od 55 godina, mada priznaje da u poslednje vreme više voli krojenje. I dalje bez naočara udeva konac u iglu. A da zaista sa ljubavlju šije i da je Anin rad na glasu, govori što su nam modeli tog dana bile devojčice iz drugog mesta – folklornog udruženja Jednota iz Gložana.

Simona ima 11 godina. Strpljivo je stajala na stoličici dok joj je gospođa Ana oblačila jednu podsuknju, roze suknju i kecelju, sveže sašivene za taj dan. Svaki nabor je pažljivo namešten iako je nama i bez toga izgledalo savršeno.

Nika ima 6 godina, njena suknja je bila ljubičasta, a za specijalnu čipkanu bluzu Nikina baka je skinula čipku staru oko 100 godina sa dve jastučnice. Obe devojčice su postale prave princeze kad im je gospođa Ana stavila i odgovarajuće trake u kosu.

Pitali smo da li sme da se sedne na tu raskoš, pa nam rekoše da sme, samo da se suknje pažljivo podignu. Uveče smo naše manekenke našli pred pozornicom pred nastup. Priznale su da nemaju tremu od izlaska na scenu i – blistale su! I one, i svi prisutni dečaci i devojčice.

Da bi se sašila jedna slovačka suknja, potrebno je nedelju dana, oko 2,5m duple širine materijala za devojčicu ili oko 3 metra za odraslu damu. Obaška podsuknja ili podsuknje. Sve to ne stoji na gumi kako se nama čini, nego se zateže trakama. Uz to treba još mnoštvo traka i detalja po želji. Npr. da bi se namestili ukrasi po dnu suknje potrebno je 15 puta proštepati mašinom. Za udate dame se dodatno prave i ukrasi za glavu, ali to je već za napredni kurs pohađalaca slovačke nošnje. Materijal za suknje ima da se kupi u Bačkom Petrovcu, mada su, npr. čipke jeftinije u Novom Sadu.

Ana i Jan Čus su nam otvorili svoju kapiju, vrata, radionicu i srce. Jedva čekamo sledeću posetu Bačkom Petrovcu i našim izuzetnim prijateljima.

foto: Medija Portal

Za Vojvodjanske.rs: V. Raonić i Medija Portal