KADA TI ŽIVOT DA MALINU, TI NAPRAVI DŽEM!

Obećavajući dobru zaradu malinjaci su se u poslednje vreme raširili i u vojvođanskim poljima, ali zbog problema sa otkupom i niskom otkupnom cenom, euforija je splasnula, jer berba malina iziskuje prilično velike troškove.

Na severu Bačke malinjak je podignut i na poljoprivrednom gazdinstvu Lajoša i Monike Kočiš iz Stare Moravice, ali umesto da se oslanjaju na otkupljivače, otišli su korak dalje i sav rod malina prerađuju, pa u teglice i flaše upakuju džemove, sokove i likere koji imaju prođu na tržištu.

Porodica Kočiš ima malinjak od 1.500 sadnica, na površini od oko 20 ari, koji neguje već tri godine. Lajoš kaže da bi mogao i proširivati malinjak, ali da ne želi, jer je rod koji sada ubira dovoljan za preradu u kućnoj radinosti gazdinstva. – Prvo smo razmišljali u pravcu da ćemo maline prodavati na veliko hladnjačarima, ali kada smo videli kako to sve u poslednje vreme ide uz veliku neizvesnost i nepovoljnu cenu, odustali smo i upustili se u preradu. Iz našeg malinjaka uberemo oko dve tone roda godišnje i sve preradimo – objašnjava Kočiš.

Poljoprivredno gazdinstvo za proizvodnju i preradu malina Kočiš, džemove, sokove i likere prodaje na raznim manifestacijama za negovanje tradicija, vašarima i bazarima zdrave hrane.

Lajoš priča da su zadovoljni onim što su postigli u uzgoju i preradi malina, što ostvaruju zahvaljujući činjenici da imaju veliku baštu na okućnici i sve poslove uspevaju da rade kao hobi.

Domaćin iz Stare Moravice uverava da je za opstanak na probirljivom tržištu najvažnije da se održi kvalitet. Iskustva koje su Lajoš i njegova supruga Monika stekli za tri sezone je da su na pravom putu jer im se mušterije vraćaju, zadovoljne njihovim proizvodima. – Poverenje mušterija treba steći. Kada preradimo rod iz našeg malinjaka ne otkupljujemo maline od drugih proizvođača. Maline negujemo u uslovima bio proizvodnje, pa tako znamo šta uberemo i prerađujemo i za to možemo da garantujemo – kategoričan je Lajoš.

U porodičnom gazdinstvu Kočiš posao je podeljen tako da Lajoš vodi računa o malinjaku i berbi, a o preradi ubranih malina stara se njegova supruga Monika.

Džem od maline koji pravi je bez sitnih koštica, a u ponudi su još sirup od maline i liker, koji se po utvrđenoj recepturi spravlja kombinacijom soka od maline i rakije lozovače.

Efektima prerade malina u porodičnom gazdinstvu Kočiš su zadovoljni, jer je, kako kaže Lajoš, mnogo isplativija nego da se u bescenje maline isporučuju hladnjačarima.

Izvor: Dnevnik