KAFA ILI ČAJ?

Kafa je napitak koji se pravi od semena istoimene biljke kofein.  Osnovni sastojak kafe je kofein, osim njega  kafa sadrži i  belančevine, vodu, masnoće i mineralne soli. Jedan od sastojaka kafe je  trigonelin koji se  pri kuvanju pretvara u vitamin niacin (iz grupe B vitamina).S obzirom na prisustvo kofeina, kafa deluje stimulativno na centralni nervni sistem, smanjuje znake umora i povećava pažnju. Umerena količina kafe deluje kao blagi stimulant i ima pozitivno dejstvo na raspoloženje i budnost. Neke studije su dokazale da podiže nivo psihofizičke spremnosti, opušta disajne organe, sprečava pad koncentracije, smanjuje depresiju i anksioznost.

S druge strane, u većim količinama kafa uzrokuje uzbuđenost, psihički nemir, lupanje i preskakanje srca i nesanicu,  može  izazvati grčenje srčanog mišica.  Dugotrajna upotreba velikih količina kafe izaziva blagu zavisnost,

Upotrebom prevelikih količina kafe smanjuje se  apsorbcija vitamina i minerala, otežava varenje i može dovesti do pojave gorušice. Kafa može biti uzročnik, ubrzanog rada srca i glavobolje.

Preporučena dnevna količina bi bila dve šoljice kafe dnevno, dok bi ljudi sa visokim krvnom pritiskom, srčanim smetnjama, nervnom napetošcu i nesanicom trebalo da  je izbegavaju.

Postoje i  surogati kafe koji gotovo ne sadrže kofein koji je ustvari glavni aktivni sastojak kafe i doprinosi svemu navedenom. Surogati  su prženi plodovi i prženi delovi jestivih biljaka bogatih skrobom i šećerima koji prokuvani ili rastvoreni u vodi .
Kao osnovne sirovine za proizvodnju surogata kafe mogu se upotrebljavati: ječam, raž, pšenica, ječmeni slad i slad drugih žitarica, cikorijino korenje, smokva, rogač, slanutak (naut), drugi jestivi plodovi bogati skrobom ili šećerom, kao i soja.

Čaj je odlična alternativa kafi.  Sastoji se od polifenola i alkaloida – kofeina/tein/ ,teofilina  teobromina. Sadrži  aminokiseline,proteine,minerale…

Polifenoli predstavljaju grupu jedinjenja kojim se pripisuju zdravstvene koristi čaja

Usled prisustva kofeina, čaj takođe može izazvati slične efekte kao kafa,  ukoliko se koristi u prekomernim količinama. Postoji mnogo vrsta, koje uglavnom potiču od biljke čajevac  to su  crni, beli, zeleni…

S  druge strane, čajevi se mogu praviti i od različitih delova cveca, korenja,  I naravno voća. Oni ne sadrže kofein, imaju sirok spektar korisnog dejstva na ljudsko zdravlje.