КАКО ЋЕ СЕ ОДВИЈАТИ ЦАРИНСКА КОНТРОЛА ПУТНИКА У ВОЗУ СУБОТИЦА – СЕГЕДИН

Предложено је решење по којем би гранични службеници Србије и Мађарске путнике прегледали у Сегедину, наводи суботица.инфо.

Да ли је на помолу решење за обављање граничне контроле за путнике у возу на релацији Суботица-Сегедин?

Према речима Иштвана Пастора, председника Савеза војвођанских Мађара и Скупштине Војводине, изгледа да је могућ договор око решења које је прихватљиво за обе стране, али и пре свега комфорно за путнике.

Како је открио Пастор, током разговора са Бенце Ретваријем, парламентарним државним секретаром Министарства унутрашњих послова Мађарске изречена је могућност да припадници граничних служби Србије и Мађарске контролу путних исправа путника у возу Суботица – Сегедин обављају у Сегедину. Пастор је гостујући у емисији „Јавни послови“ на Панон РТВ-у рекао да односи двеју држава никада нису били овако добри, а да при томе никада није био овако срамотан начин преласка границе. Он је навео да се од почетка залаже да се контрола путних исправа обавља на једном пункту, и да путници никако не смеју бити доведени у ситуацију да излазе из воза са пакетима, стају у ред по киши, сунцу или хладноћи, како би била обављена контрола путних исправа.

Изгледа да се након много година малтретирања и мучења заокружује решење које ће, уколико се реализује, бити веома добро, а то је да се на једном месту, и то конкретно у Сегедину, одвија контрола путних исправа“ рекао је Пастор.

Пруга између Суботице и Сегедина обновљена је током 2021. и 2022. године и од 1. августа прошле године на њој је почео теретни саобраћај, а у плану је да до краја ове године буде отворена и за путнички саобраћај. Једно од питања око којег је било највише дилема у функционисању путничке железничке везе између Суботице и Сегедина било је и обављање царинских формалности, односно прегледа путних исправа. Предлози који су до сада стизали од мађарске стране одбијани су, о чему је Пастор до сада више пута говорио, јер су подразумевали искрцавање путника, дугу процедуру, чиме би се обесмислила чињеница да се возом између два погранична града стиже за 40 минута.

http://www.subotica.info/2021/02/20/no-one-waiting

Извор: суботица.инфо