KAKO ČUVATI CRNI LUK I PRAZILUK

Pravilno čuvanje glavica crnog luka ima veliki značaj s obzirom da je veliki period od vađenjado korišćenja.
U glavicama se odvijaju biohemijski i fiziološki procesi, od kojih su najvažniji disanje prorastanje.Ovi procesi izazivaju različite efekte, smanjenje težine glavice, gubljenje šećera, smanjenje sadržaja suve materije i hranljive vrednosti, povećanje temperature i vlažnosti u skladištu.Posledice toga su trulež i neupotrebljivost proraslih glavica.
Uspeh u čuvanju luka zavisi od zdravstvenog stanja lukovica, temperature i vlažnosti vazduha u skladištu.
Optimalni uslovi za čuvanje luka u skladištu su 0º C , i relativna vlažnost vazduha oko 85%.Treba obezbediti ventilaciju, kako bi se smanjila koncentracija ugljen-monoksida, proizvoda disanja luka.
Berba praziluka se može obavljati u različito vreme , a obično se bere kasno u jesen. Sorte kratkog „stabla“ su otpornije na zimu i biljke se mogu čuvati u bašti , utrapljene, ili namestu gde su odrasle, gotovo čitave zime.
Sorte dugog „stabla“ su manje otporne na zimu i bolesti pa ih u jesen treba vaditi i čuvati u trapu,pesku, ili podrumu.
Trapljenje u bašti ili dvorištu se obavlja na sledeći način : Ašovom se otvara brazda i u njupolaže praziluk, tako da štrči samo lišće. Prilikom otvaranja sledeće brazde, predhodna se zatrpava, i tako redom. Ako se čuva u hladnjači temperatura treba da bude 1 º C , uz relativnu vlažnost vazduha    90 %.

Izvor: Domaćinska kuća