KAKO DA NAPRAVITE BAŠTU ZA DECU?

Iskoristite zimu da zajedno sa decom napravite plan njihove bašte. Deca će naučiti da veruju u sebe, zatim kako se gaje biljke, dok će deca koje ne vole da jedu neko povrće, vrlo rado pojesti ono koje su sami uzgojili. 

Deca vole da provode vreme u prirodi, kopaju, igraju se među biljkama, beru i jedu ubrane plodove. Bašta i gajenje biljaka odličan su način da uposlite njihovu radoznalost. Ukoliko vaša deca ne vole da jedu povrće, ovo je idealan način da ih zainteresujete za to. Deca rado jedu ono što sama poseju, neguju i uberu. Izrada bašte je jednostavna i zabavna, a zimske dane možemo iskoristiti da zajedno sa decom napravimo plan bašte.

Vama će vreme planiranja dečije bašte i pomoć deci da uzgajaju biljke omogućiti da provedete lepe trenutke sa svojom decom. S druge strane deca će se naučiti odgovornosti, steći samopouzadnje, naučiti kada se koje biljke seju ili sade, odnosno kada se beru. U zavisnosti od uzrasta dece, možete da kombinujte biljne vrste i tokom godina menjajte biljke. Neka i veličina bašte prati dečiji uzrast.

Odvojte prostor za dečiju baštu

I za najmanju baštu odvojte prostor. Neka to bude mesto gde će se nalaziti baštensko carstvo vaše dece. Njihova bašta može biti pored vaše bašte, u dvorištu, u blizini kuće. Kod izbora mesta za baštu birajte osunčano i lako dostupno mesto.

Ukoliko nemate dvorište i baštu, možete iskoristiti balkon ili terasu da obezbedite prostor za setvu i sadnju biljaka. Dovoljno će biti nekoliko većih saksija, stare kante ili možete da napravite jednostavne boksove za gajenje biljaka u zavisnosti od toga koliko imate prostora.

Bašta ne mora da bude klasična, sa ravnim linijama. Za decu su veoma interesantne bašte sa gredicama u formi cveta, lavirinta ili bilo kog drugog oblika za koji se opredelite. Napravite posebne gredice sa biljkama za picu, smuti ili za grickanje.

Baštu li saksiju možete da učinite zanimljivijom ukoliko dodate vetrenjaču, zatim fontanice ili zvona za vetar. Sve dodatke možete napraviti zajedno sa decom. Posude na teresama i balkonima deca mogu dodatno da oslikaju i ukrase.

Izbor odgovarajućih biljnih vrsta i sorti

Nikada u dečiju baštu ne sadite biljke koje bockaju, grebu ili su otrovne.

Prilagodite izbor odgovarajućih biljnih vrsta i sorti prostoru kojim raspolažete, slobodnom vremenu koje možete da posvetite dečijoj bašti, uzrastu i zanimanju.

Birajte vrste i sorte kraćeg vegetativnog perioda. Tako ćete obezbediti brzu izmenu setve i berbe. Detetu će biti interesantno to što se u bašti uvek dešava nešto novo i ima nešto da ubere.

Za malu decu će biti dovoljno da imaju baštu od tek nekoliko biljčica jagode mesečarke, a kako deca rastu u skladu s tim možete povećavati broj biljnih vrsta koje gajite.

Koje biljke izabrati?

Mnoge vrste povrća, žbunastog voća, lekovitih, začinskih biljaka i cveća su pravi izbor. Od voća posadite stalnorađajuće maline bez bodlji, kupine bez bodlji, jagode mesečarke, crvene, bele i crne ribizle, ogrozd. Jagode mesečarke možete uzgajati u saksijama na balkonu.

Od povrća deca naročito vole čeri paradajz. Sorte čeri paradajza su otpornije na bolesti, a odlikuju se plodovima razliitog oblika i boje. Njihovi plodovi mogu biti okrugli, izduženi, spljošteni, kruškasti, crveni, narandžasti, crni, beli, zelenkastocrveni. Razlikuju se po ukusu i dugo daju plodove.

Kod izbora graška birajte sorte koje su niske i imaju kratak period vegetacije. Zrna graška mogu biti sitnija, krupnija, slađa, ljubičasta, a sve to zavisi od izbora sorte.

Kod izbora krastavca birajte salatne sorte bez bodljica ili sorte sa što manje bodljica na površini ploda.

Rotkvice i cvekle koje se beru dok su mlade, salata u svim bojama, šargarepa u različitim bojama. Ukoliko deca ne vole blitvu, zajedno posejte blitvu, ali iskoristite različitu boju pojedinih sorti – blitva nije samo zelena. Dinja, patlidžan, tikvice će svojim oblicima i bojama biti interesantne biljne vrste. Iskoristite i uzgajanje ukrasnih tikvica. Tako će deca da uzgajaju plodove različitog oblika koje mogu kasnije da boje, prave ukrase, kućice i hranilišta za ptice.

Deca vole da imaju svoja skloništa, mesta gde se mogu sakriti. Za manju decu posadite kukuruz šećerac u polukrugu i na taj način stvorite skriveni kutak u bašti. Biljke kukuruza možete posaditi tako da hlad pada u središte ili ih posadite sa strane odakle dolazi vetar ukoliko je to problem u bašti ili dvorištu. Za nešto veću decu posadite suncokret sa krupnim semenkama. Za suncokret se odlučite tak kada deca mogu samostalno da grickaju semenke, inače se naoružajte strpljenjem i sa dovoljno slobodnog vremena da čistite semenke za svog mališana.

Od cveća, lekovitog bilja veoma su zahvalni neven, nana, kadifica, dragoljub, cinija, bosiljak, lepa kata.

Ukoliko deca ne vole neko povrće, neka poseju semenke iznenađenja. Igrajte se sortama, bojama, oblicima i ukusima povrća.

Izbor alata za decu

Za najmanju decu, koja će imati neku veću saksiju, dovoljan je plastični alat, ali on uvek treba da bude namenski i prilagođen sa dečijem uzrastu. Dete će se naučiti odgovornosti, saznače kako da brine o svom alatu. Pronađite mesto samo za dečiji alat. Nakon svakog boravka u bašti, zadatak deteta je da očisti i spremi alat. Nabavite im male motike, grablje, rukavice odgovarajuće veličine. Za rad oko biljaka deca mogu da koriste stare kašike, saksije, posudice za berbu, kanticu za zalivanje.

Neka deca uzgajaju biljke od semena do berbe

Informišite decu o načinu sadnje biljkaka. Što više deca sama odlučuju o obliku gredica, izboru biljnih vrsta, radije će se baviti gajenjem biljaka. Za decu je vrlo zanimljivo da sami poseju i proizvedu rasad različitog bilja.

Danas postoje i slikovnice o baštovanstvu, crtani i dečiji filmovi s tom tematikom, a sve to će vama pomoći da zainteresujete dete da što više vremena provede napolju, u prirodi.

Izvor: Agroklub