KAKO DA SMRŠAM?

Ovo pitanje postavljamo sebi iz dana u dan, a odgovore tražimo često po internetu, tabloidima, blogovima, youtube kanalima i rezultati te edukacije nekada mogu biti potpuno razočaravajući. U želji da se istaknu razni fitnes gurui umeju da budu ekstremno iracionalni u svojim savetima trudeći se da fasciniraju publiku, a za stvarne efekte tih saveta niko ne mari, bitni su samo lajkovi, pratioci i pozitivni komentari. Kroz ovaj tekst pokušaćemo da sagledamo problem iz par aspekata pa se nadamo da ćete ispravnu odluku doneti sami i u skladu sa tim nastaviti ovu nemilosrdnu borbu sa masnim naslagama.

Da li uzeti neki preparat za mršavljenje?

Ako pogledamo tv reklame za razne preparate za mršavljenje možemo lako steći utisak da ako uzmemo dati preparat kile odlaze same kao od šale ne bitno šta mi mimo tog preparata jedemo i koliko vežbamo. Istina je zapravo malo drugačija i uz postojanje mogućnosti da ovi preparati sadrže supstance koje će „ubiti“ osećaj gladi kod korisnika nikako iz jednačine ne možemo da izbacimo nedostatak fizičke aktivnosti i hranu koju unesemo tokom dana.

Da li je dijeta rešenje?

Moraću da razočaram ljubitelje raznoraznih dijeta skinutih sa interneta ili preporučenih od strane komšinice kojoj je baš ta dijeta pomogla da smrša. Bavljenje programima ishrane treba isključivo prepustiti nutricionistima kako bi izbalansirali unos energenata (masti, proteina i ugljenih hidrata) u onom odnosu koji je potreban vašem telu. U suprotnom može da se desi da izgubite neku kilu, a da se poveća procenat masnih naslaga u vašem organizmu te da taj gubitak bude na račun dragocene mišićne mase.

Magični dodaci ishrani?              

Upoznala sam momka u teretani koji se predstavio kao vrhunski stručnjak u oblasti ishrane i fitnesa, rekao mi je da mozda jesam nahranila svoje telo ali nisam nahranila svoje ćelije i ponudio neki suplement koji može da mi pomogne. Zainteresovala sam se i pitala kako to funkcioniše? Saznala sam da ako jedem taj prašak pomešan sa mlekom, vodom ili nekim sokom, a izbacim sve ostalo iz ishrane mogu da smršam. Pa zar se onda neće isto desiti ako samo popijemo šolju mleka, čaja ili vode i ne jedemo ništa drugo? U želji da plasiraju svoje proizvode kompanije ne biraju sredstva te obučavaju kvazi-eksperte koji uz dobre instrukcije mogu da zbune i namame ljude koji nemaju iskustva u ovoj oblasti te im prodaju ove „magične“ proizvode. Da ne stvorimo zabunu, postoje suplementi koji mogu doprineti kvalitetnoj ishrani i treningu ali opet ako se adekvatno i u skladu sa željenim ciljem upotrebljavaju.

A da ipak krenem sam da vežbam?

To je uvek sjajna ideja ako znate kako. Dešava se da usled želje za mršavljenjem pokušavamo sami da kreiramo trenažne rutine i po principu „sam svoj majstor“ rešimo ovaj problem. Ovaj pristup je mnogo bolji od prethodno navedenih pristupa datoj problematici i hedonistističkog stava. Moramo napomenuti da u datom pristupu može da postoji zamka: Kako ćete znati da ste na dobrom putu da istopite masti? Da li datim vežbama tretirate mišićnu silu, snagu ili jačinu? Da li su te vežbe prikladne za vašu posturu ili možete naškoditi sebi i povrediti se?

Koja je tajna? Šta uraditi?

Gledano sa fiziološke strane topljenje masti započinje procesom β oksidacije kojom se masna ćelija razlaže na acetilCoA i uz prisustvo oksalo acetata dobijenog iz ugljenog hidrata započinja proces zvani Krebsov ciklus koji omogućava dobijanje energije iz masti. Ovaj proces se desava tokom fizičkog vežbanja koje traje duži vremenski period u aerobnom režimu rada tj. uz dovoljno prisustvo kiseonika koji značajno pomaže ovaj proces. Prostije rečeno mast se najbrže topi fizičkom aktivnošću, a ako tome dodamo i pravilno izbalansiranu ishranu, sa akcentom na unos proteina i povrća, te smanjimo unos ugljenih hidrata, koji doprinose stvaranju depoa masti, vrlo brzo možemo osetiti boljitak i vidne rezultate. Ovako sagledana problematika deluje vrlo jednostavno, što zapravo i jeste, ali je voljni momenat onaj koji deli one koji redovno vežbaju i one koji će opet pre poseći za nekom toplom preporukom dobronamernog internet prijatelja. Ukoliko želite da uspete u ovoj borbi i iz nje izađete kao pobednik imajte na umu gore navedene argumente. Ukoliko pak smatrate da niste dovoljno edukovani da bi sve ove varijable stavili u jednu formulu prepustite ceo proces treneru i nutricionisti koji će vas stručno voditi kroz ovu avanturu i pomoći vam da postanete bolja verzija samog sebe.

Za vojvodjanske.rs : Marko Veselinović, Master profesor fizičkog vaspitanja i sporta