KAKO JE OSUĐEN BARANĐANSKI ČARUGA

Jovo Stanisavljević Čaruga je bio čuveni slavonski razbojnik, dvadesetih godina prošlog veka. Narod ga je voleo jer je bio neka vrsta Robin Huda sa ovog prostora, tako da su o njemu ispevane pesme, izmišljane fantastične priče, a u savremeno doba snimani i filmovi. Ali nema samo Slavonija Čarugu.
Svetislav Markov iz Barande (rodom iz Opova) takođe je imao ovaj nadimak, a bio je i razbojnik. Za razliku od slavnijeg imenjaka, nije stekao veliku slavu, a još manje je bio Robin Hud. Svetislav je zbog  svojih razbojništava bio poznat u južnom Banatu, bio je preke naravi, a do 26. godine nekoliko puta osuđivan. Konačno, na desetogodišnju tešku robiju sa gubitkom časnih prava osuđen je 1931. godine zbog otimanja 110 dinara, a tome je sa suđenja izveštavao beogradski list Vreme.

ZA 110 DINARA 10 GODINA ROBIJE I 3 GODINE PRISILNOG RADA (Vreme)

Pančevo, 9. oktobar – Na optuženičkoj klupi sedeo je danas pre podne Svetislav Markov iz Barande. Optuženi Markov, iako mu je svega 26 godina do sada je već nekoliko puta bio osuđivan.

Danas je po peti put izveden pred sud. Opet je odgovarao za razbojništvo, koje je izvršio samo dva meseca po dolasku sa robije.

Inače, Svetislav je poznat i čuven u celom Južnom Banatu kao novi „banatski Čaruga“. Ovaj nadimak Svetislav je sam sebi nedenuo.

Suđenje je počelo tačno u devet časova. Prvo je državni tužilac g. dr. Radosavljević pročitao optužnicu, kojom ga optužuje zbog toga što je 31 maja ove godine, na putu između Opave i Barande, na silu i pod pretnjom da će ga ubiti, oduzeo Iliji Radulovu novčanik sa 110 dinara. Tom prilikom Svetislav je Radulovu zapretio rečima: „Pare daj ili život. Ja sam hajduk i naslednik Čaruge. Znaš li sad ko sam ja?“

Posle toga dobio je reč optuženi Svetislav, koji, bez pitanja, očigledno dobro upućen u sve sudske formalnosti, počinje svoje pričanje.

– Zovem se Svetislav Markov. Razumeo sam optužnicu, ali se ne osećam krivim. Sve što je navedeno u optužnici netačno je. Ljudi me znaju ko sam i da sam često već bio na robiji pa me iz lične mržnje optužuju, znajući da se mene lako može nabediti i da će im sud poverovati.

Zatim opširno razlaže kako je toga dana došao u Opovo, njegovo rodno mesto, jer je tog dana slavila crkva u Opovu. Za Iliju Radulova kaže da ga ranije nije poznavao. Upoznao ga je u jednoj kafani u Opovu. Zatim ga je pozvao kod sebe u goste. Priznaje da ga je tukao, ali kaže da je to činio samo zbog toga što nije hteo da ide sa njim, da ga ugosti.

Oštećeni Radulov, međutim, sasvim drukčije prikazuje stvar.

Posle pola sata pretsednik g. Jelić saopštio je presudu, kojom se optuženi Svetislav Markov osuđuje na deset godina robije i trajnim gubitkom časnih prava. Osim toga ima se, prema presudi, po izdržanoj kazni uputiti na prisilan rad od tri godine i, najzad zabranjuje mu se još za dalje dve godine posećivanje kafane.

Izvor: glasopova.rs