КАКО КИШНО ЛЕТО УТИЧЕ НА РОД ВОЋА И ПОВРЋА?

Падавине овог лета најтеже подносе пољопривредници. Чак и они који имају добар род, тешко долазе до својих њива и воћњака. Несташице појединих култура су, међутим, краткротрајне, као и скокови цена. Иако је пијаца грађанима увек скупа, и продавци и надлежни тврде да се цене не разликују од прошлогодишњих.

Обилне кише и град нису убили само квалитет, већ и зараду. Тако се једино роба која је издржала временске прилике продаје по пуној цени. А она се, кажу продавци, не разликује од прошлогодишње.

„Ниже су цене и квалитет није добар уопште“, каже једна продавачица на пијаци.

Продавци кажу да је киша уназадила све у пољопривреди.

„Ово под најлоном што има, од тога ће бити нешто, а на отвореном слабо“, наводи продавачица.

Воћу и поврћу нису пријали ни касни пролећни мразеви, што се видело у берби јагоде и кајсије. Иако су принос и квалитет били мањи, у Привредној комори тврде да купце то не погађа.

„С једне стране, имамо негативне ефекте у одређеним регионима, али с друге стране имамо нове површине које дају нове приносе, тако да у количинама нема великих осцилација – тако да ни цена није драстично варирала“, каже Александар Богуновић из Привредне коморе Србије.

Варира време које тражи свакодневну примену агротехничких мера, јер влага и честе смене сунца и кише погодују болестима и штеточинама.

„На пример, сад јабуке треба да се штите после сваке кише, и онда рокне пљусак и нема ништа“, наводи продавац.

„С друге стране, имате велике проблеме у јагодарској производњи, не можете да приремате засаде за наредну годину, када је реч конкретно о садњи и постављању фолија“, рекао је Горан Ђаковић из Агробизнис магазина.

Проблема неће бити у ратарској производњи. Њен највећи непријатељ је суша.

„Кукуруза ће бити вероватно у изобиљу, сунцокрета, соје. На интеренту можете видети фотографије наших пољопривредника који су малтене нижи него што је њихова соја“, додаје Ђаковић.

Очекују се и рекорди у приносу шљиве и јабуке.

„По правилу, када имате повећан принос цена је нижа али то ће тржиште дефинисати и видећемо у септембру, октобру“, наводи Богуновић.

Купци ће тада осетити и како клима утиче на цену зимнице.

Извор: РТС