КАКО НАПРАВИТИ ЧЕСНИЦУ

За дан христовог рођења, један од највећих хришћанских празника, припрема се колач који се прави искључиво за Бадњи дан или Божић.

Обичаји се разликују у појединим земљама, али се свуда зна за Божићну чесницу, која краси свечану трпезу и доприноси да се овај празник што лепше и традиционалније прослави.

Чесница се меси рано ујутру на Божић и износи на сто на који је постављен божићни ручак.

За чесницу вам је потребно:

1 кг брашна белог (оштрог, тип 400)

2 жуманцета

100 грама масти

пола литре млека

со, шећер

 

Припрема:

Млеко загрејте да буде млако и додајте 1 кашичицу шећера и 1 кашичицу соли, и мешајте лагано док се додати састојци не истопе у млеку. Истопите маст, па је додајте у брашно заједно са жуманцима. Смеси додајте и припремљено млеко, потом све заједно мешајте од 10 до 15 минута док маса теста не постане компактна.

У умешано тесто ставите добро дезинфикован новчић, а затим још једном премесите тесто, да новчић не би био видљив.

Тесто за чесницу формирајте у округао облик и спустите га у тепсију претходно премазану машћу или маргарином. Одозго га премажите умућеним жуманцетом. Украсите га посебним фигурама од теста или плетеницама.

Чесница може и не мора да се украси, а новчић је обавезан јер симболизује дар новорођеном Христу, а онај ко га пронађе имаће среће током целе године.

Овако направљену чесницу оставите да одстоји на топлом месту 20 минута. Чесницу пеците на 200 степени око 50 минута. Испечену чесницу покријте влажном крпом да мало омекша.

Посебно је важно да се чесница не сече ножем, већ свако ломи своје парче рукама.

Христос се роди, Ваистину се роди.