KAKO NAPRAVITI SIR I KAJMAK U KUĆNIM USLOVIMA

Ovaj put radimo na proizvodnji sira u kućnim uslovima. Naše iskustvo je veoma pozitivno i želimo da ga sa vama podelimo. Da ne bi previše odugovlačili, počinjemo.

Najbolje bi bilo mleko kupiti kod nekog poljoprivrednog proizvođača, a ne u prodavnici. Mleko,  3 do 4 litra, se skuva a zatim dobro ohladi.  Korica koja se uhvati na vrhu mleka, najčešće posle 24 sata se skida, stavlja u činiju, posoli i kajmak je gotov, e zato smo rekli da mleko kupite od proizvođača, jer ono kupovno, ćorak, nema kajmaka.

U mleko koje je ostalo nakon skidanja kajmaka odaje se  3 kašike sirišta, malo se posoli po ukusu, promeša i stavlja na topao šporet, svejedno da li je na drva ili na električni šporet, po mogućstvu uključen na  jedinicu. Kada mleko počne da se zgušnjava, nožem treba iseći na kocke kako bi se lakše oslobodila surutka i tako treba da stoji oko jedan sat. Kada se kocke zgusnu i  potpuno odvoje jedna od druge,  sir se izliva kroz specijalno platno koje liči na gazu ali je mnogo jače i čvršće.

Sir umotan u to platno stavlja se u rešetkastu  posudu da se cedi, pritisnut drvenom dasčicom koja specijalno služi za to i na koju se obično stavi kamen ili (u ovom slučaju) lonče napunjeno vodom. Ostavlja se da prenoći.  Za doroučak već može da se jede.

Surutka se ne baca, zdrava je za piće  a i njom se može preliti sir kako bi duže trajao.

Mladi sir

Najlakši način je sa kiselim mlekom. Staviti slatko mleko da se kuva (recimo 3 litra) i kada provri usuti u to litar kiselog mleka i polako mešati na tihoj vatri. Mešati sve dok ne počne mleko da se provaruje (da se odvajaju grudvice „sira“ i surutka). Ako vidite da neće da se provari možete da dodate i kašiku sirćeta (samo da nije vinsko, jer će sir biti crvenkast.

Kada se grudvice lepo odvoje, a ostatak mleka postane providno zelenkasta tečnost, skloniti skroz sa šporeta i ostaviti da se ohladi. Onda lepo procediti kroz jako gustu cediljku ili gazu, pritisnuti sa nekim tanjirom i ostavi dan da se tečnost skroz iscedi i imate mladi sir, blagog i prijatnog ukusa. Možete da ga posolite po želji.

Izvor: Domaćinska kuća