KAKO NEGOVATI ORHIDEJE U ZIMSKIM DANIMA

Orhideje su još od davnina predstavljale simbol ljubavi i lepote. U mnogim prilikama, od venčanja do konferencija, cvetni aranžmani sačinjeni od orhideja su najčešće bili jedini ukrasni aranžmani na stolovima.

Orhideje odlično napreduju na kuhinjskom prozoru. Svetlost koja spolja dopire, ima dobar efekat za njen rast.

Orhideje su izrazito atraktivne biljke koje svojom pojavom mogu ulepšavati svaki dom.

Ukoliko ste orhideju dobili na poklon ili kupili, sigurno ste se zapitali kako je negovati. Brzo opadanje cvetova, tamnjenje mesnatih zelenih listova, problemi su koji dolaze zbog neispravne nege.

Boja listova je je dobar pokazatelj količine svetlosti koju biljka dobija. Zdrava orhideja bi trebalo da ima svetlo zelene, zdrave listove. Tamno zeleno lišće ukazuje da biljka dobija nedovoljno svetlosti, a žućkasti da ga ima previše. Najbolji način da ocenite da li je biljka izložena jakom svetlošću je da joj dodirnete listove. Ukoliko osetite da su značajno topliji od okolnog vazduha sklonite biljku na mesto sa manjim osvetljenjem.

Idealna vlažnost vazduha je 50% – 70%. Tokom leta, kada su dani topli i suvi vlažnost se može povećati potapanjem orhideja u sud sa vodom. Veoma je bitno da, nakon potapanja, obratite pažnju da na dnu saksije u kojoj se nalazi orhideja ne ostane voda. Nemojte koristiti hladnu vodu, već malo topliju. . Takođe, nije preporučeno zalivati destiliranom ili pročišćenom vodom iz aparata. Voda iz slavine sasvim je dobra za nežne orhideje.

Posuda u koju presađujete orhideju mora biti izabrana u skladu sa veličinom njenog korena. Orhideje vole da im bude malo „tesno“ u saksijama. Nemojte ih presađivati u posude koje su mnogo veće od korena jer ćete time usporiti njihov rast. Orhideje se mogu saditi u plastične, glinene ili dekorativne saksije.

Izvor: Domaćinska kuća