КАКО СЕ ХРАНИТИ ЛЕТИ?

Током летњег периода, климатске прилике утичу на потребе организма за одређеном врстом хране. Иако су у летњим данима доступне различите врсте намирница, људи се најчешће воде тиме да оброке могу прескочити јер је врућина и нису гладни, што је погрешан избор.

Када је у питању избор намирница, како кажу купци на румској пијаци, они се најчешће опредељују за сезонско воће и поврће, мада није умањена ни потражња за месом и млечним производа.

Током летњег периода, посебну пажњу треба посветити правилном чувању намирница које се током лета брже кваре и то пре свега намирница животињског порекла, с обзиром да представљају добру подлогу за раст бактерија.

Стручњаци наводе да је погрешно кад људи преко дана, због великих врућина, често избегавају оброке, да би у вечерњим сатима појели један обилан оброк, зато што се уносом веће количине хране оптерећују органи за варење, она се спорије вари и слабија је искористљивост хранљивих састојака.

Када је у питању исхрана деце током летњих месеци, треба узети у обзир да у врелим данима апетит детета обично слаби.

Било да се ради о одраслима или деци, сви се слажу да је избор намирница које се уносе у организам, као и редовни оброци, веома битан, и да се тога треба придржавати.

Извор: РТВ