КАКО СЕ ЗАШТИТИТИ ОД АМБРОЗИЈЕ?

Како се заштитити од инвазивних биљних врста, пре свега амброзије? На ово питање одговор траже стручњаци из Србије и Мађарске, који заједнички учествују у прекограничном пројекту који за циљ им мапирање, контролу и сузбијање инвазивних биљних врста у заштићеним подручјима са једне и друге стране границе.

У нашем региону око 20 одсто становништва пати од алергије на полен. Тај проценат је исти и са једне и са друге стране српско-мађарске границе. Инвазивне биљне врсте међутим нису опасне само за људе. Оне су друга глобална претња по биолошку разноврсност, одмах иза директног уништавања станишта.

Управо због тога је покренут прекогранични ИПА пројекат, који као главни циљ има мапирање, контролу, односно инвазивних биљних врста у специјалним резерватима природе у Војводини и у мађарском Кишкуншагу. Осим тога, циљ је и упознавање ширег друштва које долази у додир са инвазивним врстама, нарочито амброзијом.

„Наш задатак је да пронађемо таква решења за сузбијање тих биљака која неће бити штетна за остале биљке. Ми смо у том циљу изумели један био-хербицид, који има биљне компоненте и као такав није штетан за природу. У исто време за инвазивне врсте као што је амброзија може бити веома ефикасан“, истиче Ендре Порос, са факултета „Нојман Јанош“ из Кечкемета.

На пројекту је ангажована Лабораторија за палинологију са ПМФ-а из Новог Сада која спроводи мониторинг полена инвазивних врста у ваздуху, а водећи партнер на ИПА пројекту је Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине.

„Сузбиће се 270 хектара под амброзијом. Поставиће се аутоматске мерне станице, које ће пратити не само ту врсту полена у ваздуху, него и полене осталих инвазивних биљних врста. То ће се радити све краја пројекта, који траје до 29. септембра 2019. године“, објашњава Немања Ерцег из покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине.

Мађарски партнер у прекограничном пројекту је Универзитет „Нојман Јанош“ из Кечкемета. Реализација је почела 31. јануара ове године и трајаће до 29. септембра 2019. Укупан буџет износи готово 285.000 евра.

Извор: РТВ