КАКО УНАПРЕДИТИ БИЦИКЛИСТИЧКИ САОБРАЋАЈ У СРБИЈИ?

Бициклистичка удружења из Новог Сада, Шапца, Лознице, Београда и Врбаса представила су у Културном центру Града Београда брошуру „Како унапредити бициклистички саобраћај у Србији„, саопштили су организатори скупа.

Циљ ове брошуре је да едукује доносиоце одлука о значају бициклистичког саобраћаја и укаже на неопходне промене које су потребне да би се број бициклиста повећао на улицама градова у Србији.

У тренутку када већина градова у Европи и свету развија бициклистички саобраћај као вид одговора на COVID 19, гужве и загађење, држава мора да препозна значај овог вида транспорта и бициклисти желе да помогну институцијама по овом питању, наводи се у саопштењу. Удружења ће послати брошуру на адресе свих релевантних институција које имају везе са планирањем и безбедношћу саобраћаја, са предлогом за организовање састанка и разрадом даљих корака на измени законских норми и правилника.

Иначе, Критична маса – бициклисти Врбаса заказала је за суботу, 31. октобар у 15.30 часова, ново окупљање на Тргу Николе Пашића и вожњу градом. Овога пута пажња ће бити посвећена теми Осветљеност бициклиста и вожња у условима смањене видљивости, а пратиће је акција поделе расвете за бициклисте. Акцију је подржала Фондација Хајнрих Бел.

Извор: Општина Врбас