КАЛАШКИ СРБИ ПРОСЛАВИЛИ СВЕТОГ АРХАНГЕЛА ГАВРИЛА

У четвртак, 26. јула, на дан Светог архангела Гаврила, Срби у Калазу, на северу Мађарске, прославили су славу свог храма. Свету архијеријску литургију служио је епископ будимски Лукијан, а саслуживали су протојереј Лазар Пајтић – архијеријски намесник мохачки, протојереј Зоран Остојић – архијеријски намесник будимски, ловрански парох, протојереј Радован Савић, протонамесник Далибор Миленковић – новопостављени сегедински парох, помашки парох – јереј Љубисав Милисавић, калашки парох – јереј Никола Почуча, јеромонах Варнава Кнежевић и јерођакон Инокентије Лукин из Сентандреје. Током литургије је појао сентандрејски хор „Јавор“.

Поводом црквене славе, вечерње у калашком српском храму служили су отац Зоран Остојић и јерођакон Инокентије. Уследила је литија око храма, у присуству верника о осталих свештеника, као и резање славског колача. Кума је била Аница Крунић са породицом, док је та часна дужност за следећу годину припала Српској самоуправи Калаза, на челу са председником Петром Крунићем.

Прослава је настављена традиционалним калашким балом, уз музику оркестра „Коло“ из Тукуље, чијим члановима су се придружили и интерпретаторка етно песама Бранка Башић и њен „Бранка трио“.

Извор: Српске недељне новине, Будимпешта