„КАЛЕИДОСКОП“ ПРЕДСТАВЉА ЈЕДНУ ОД НАЈВЕЋИХ СВЕТСКИХ ПИЈАНИСТИКИЊА – МОМО КОДАМУ

Након ванвременског наступа шпанског пијанисте Давида Морена, „Калеидопскоп културе“ новосадској публици представља још једну звезду светске пијанистичке сцене, јапанску уметницу Момо Кодаму која ће наступити у оквиру „Пиано сити фестивала“. Пијанстикиња блиставе интернационалне каријере отвориће фестивал концертом у новосадској Синагоги, у петак, 7. септембра са почетком у 20 часова.

Би-Би-Си мјузик магазин ју је описао као уметницу којој музика тече кроз вене, док њен, према речима Американ рекордс водича, кристално чист звук чини програм хипнотишућим.

Њен репертоар се протеже од класичних и романтичних периода до савременог стваралаштва. Има иза себе два албума снимљена за престижну издавачку кућу ЕЦМ, а долази у Нови Сад са подијума најпрестижнијих светских фестивала класичне музике као што су „Вербиер“, „Марлборо“, „Тиволи“ и других.

Концерт је посвећен обележавању сто година од смрти композитора Клода Дебисија.

Наредног дана, публика ће се упознати и са творцем „Пиано сити“ концепта који долази из Берлина, Андреасом Керном. Човек који је класичну музику представио на најатрактивније начине одржаће свој концерт 8. септембра од 19 часова у КЦ „Лабу“.

„Калеидоскоп културе“ у сарадњи са фестивалом „Пиано сити Нови Сад“ од 7. до 9. септембра, окупиће 120 учесника из 10 земаља. Пијанисти свих узраста – од ученика музичких школа, студената, аматера ентузијаста до уметника са интернационалном концертном каријером, одржаће више од 70 концерата класичне, џез, савремене и популарне музике.

За љубитеље уличне уметности „Калеидоскоп“ представља изложбу „Сапутници“, која ће бити отворена у петак, 7. септембра у Музеју савремене уметности Војводине.

Уметници ће радити у техници стенсила, велике формате портрета животиња као главне теме у концепту изложбе која се бави њиховом важном улогом у историји човечанства и потенцијалном доприносу развоја хуманизма у будућности.

Давид Морено одушевио је публику својим наступом у четвртак, 30. септембра у Подграђу Петроварадинске тврђаве. Својим четрдесетпетоминутним наступом „купио“ је Новосађане који су уз повике „браво“ пратили сваки његов покрет, као и неустрашив плес његове кореографкиње и балерине Кристине Каљеха. Морено је у Нови Сад стигао у склопу „Плантс ер – артистс ин резиденс“ програма.

Овај програм за уметничке резиденције значајан је јер омогућава локалним уметницима да размене знања и искуства с колегама широм Европе. У склопу „Калеидоскопа“ и тог програма, у Нови Сад стиже 21 уметник из Европе. Углавном доминирају размене уметника бивших, садашњих и будућих престоница културе.

Након „Каравана“, Новосађани као и бројни посетиоци ове недеље, испратиће представљање још једне културне станице. 8. септембра своја врата отвориће дворац Еђшег, а све у циљу отварања простора у којем суграђани могу да стварају.

„Еђшег отвара врата“ назив је манифестације којом ће у оквиру једног дана бити приказано мноштво програма као што су жонглерске и ботаничке радионице за децу, турнири у баскету три на три, такмичење у брејкденсу и исцртавање мурала и графита, радионица танга, као и наступ поп хора „Радио“ и џез трија Ђорђа Обрадовића.

Извор: РТС