КАО НЕКАД – „РУКА СПАСА“ ИЗЛОЖИЛА РУЧНЕ РАДОВЕ

Галерију Дома културе Србобран од синоћ красе ручни радови чланица Удружења грађана „Рука спаса“. Делови народне ношње Бачке, популарне ‘куварице’ и славски пешкири, па све то обогаћено најдражим јелима која војвођанске трпезе красе из давних прошлих времена, као што су разне штрудле, главни су елементи поставке изложбе рукотворина чланица Удружења грађана „Рука спаса“. Ова изложба део је манифестације „Дани културне традиције“, коју организује Дом културе Србобран.

„Током Дана културне традиције имали смо прилику да видимо изложбу посвећену старим кафанама, новосадским и србобранским, затим смо имали изложбу чија је тема била живот и културно наслеђе војвођанских Словака, а манифестацију затварамо изложбом народне ношње из Бачке и разних других рукотворина, као и старих јела, коју је осмислило и поставило Удружење грађана ‘Рука спаса’. Интересовање за изложбу је веома велико, посебно међу љубитељима ручних радова, а поставка ће посетиоцима бити доступна до краја  недеље“. рекла је Милица Зарић, директорка Дома културе Србобран.

Интересовање за изложбу било је велико, у највећем броју Србобранке желеле су да виде као то раде чланице „Руке спаса“ и можда науче још једну „мустру“.

„У припреми изложбе дале смо све од себе како би што више рукотворина приказали нашим суграђанима. У пројекат смо ушле са идејом да приказивањем ручних радова, делова ношњи и јела које сви памтимо из детињства, сачувамо од заборава културно наслеђе и традицију нашег краја, оно што су стварали наше баке и деке. Народна ношња је она стара, какву су некада носили Лала и Соса, ту си популарне ‘куварице’, исте као оне које су красиле зидове наших кућа, а ту су и славски пешкири. Део рукотворина поклањамо Дому културе како би ова установа имала потребну опрему за манифестације које ће организовати у будућности, а део групама модерног плеса ‘Звезедице’ и ‘Dance’. Иако је наше удружење младо, веома смо активне и до сада смо обишли бројне институције и поклонили разне ручне радове онима којима могу бити од користи“, рекла је Савка Лазић, председница „Руке спаса“.

Извор: Општина Србобран