KAPIJE OTVORENE SAJAM OČEKUJE POSETIOCE

Najveći agro biznis događaj u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, 85. međunarodni poljoprivredni sajam, počeo je danas. 

Sajam je otvorio ministar poljoprivrede, šumarstrva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije, Branislav Nedimović. Ceremonija Svečanog otvaranja počela u 13 časova, u Auli Novosadskog sajma.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević, istakao je danas na otvaranju 85. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu da je poljoprivreda naša razvojna šansa i da Pokrajinska vlada i ove godine, kao i prošle, ima jedinstven nastup.
„Okupile su se sve pokrajinske ustanove koje podržavaju dalji razvoj poljoprivrede na teritoriji AP Vojvodine. Osnovna namera je da promovišemo kompletne mere na pokrajinskom nivou u cilju daljeg razvoja, pre svega, agrarne politike i intenziviranja poljoprivredne proizvodnje, kao i podrške malim i srednjim poljoprivrednim gazdinstvima“, istakao je Vuk Radojević na otvaranju ovogodišnjeg Poljoprivrednog sajma, i prilikom obilaska štanda Francuske – zemlje partnera na ovoj manifestaciji.
Radojević je posebno ukazao na značaj pokrajinskih fondova, koji su na raspolaganju poljoprivrednicima Vojvodine, i nude izuzetno povoljne kreditne linije.
Prema njegovim rečima, ovaj sajam je prilika i za značajan broj susreta sa međunarodnim političko-privrednim delegacijama u cilju ostvarivanja još čvršće saradnje, i poboljšanja naše spoljnotrgovinske razmene.
„Uveren sam da ćemo kroz ovogodišnji Poljoprivredni sajam, koji je jedan od najznačajnijih u jugoistočnoj Evropi, svakako popraviti sliku agrara AP Vojvodine i Republike Srbije u regionu i okruženju, i na ovaj način stimulisati domaće proizvođače da idu u pravcu udruživanja, kako bi mali i srednji zaštitili svoje interese“, istakao je resorni sekretar. On je dodao da ovo unapređenje, takođe, treba da se oseti i u pravcu primene savremenih informacionih tehnologija u domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji.
Na ovogodišnjem Poljoprivrednom sajmu, koji je otvorio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, nastupiće oko 1.500 izlagača iz 30 zemalja, a proizvodi i usluge stižu iz ukupno 60 zemalja.
Na otvaranju sajma, pored gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i generalnog direktora Novosadskog sajma Slobodana Cvetkovića, prisutnima su se obratili i ministar klimatskih promena i životne sredine UAE Tani Al Zejudi, i ambasador Francuske u Republici Srbiji Frederik Mondoloni.
Ovogodišnji Poljoprivredni sajam koji je u izlagačkom delu za 10 odsto veći od prošlogodišnjeg, obeležiće Nacionalna izložba stoke, Izložba poljoprivredne mehanizacije, deset kolektivnih izložbi, izložba organske hrane i proizvoda sa oznakom geografskog porekla, te više do 50 stručnih i poslovnih skupova.

Radno vreme Sajma je od 9 do 19 časova, a kapije za posetioce biće zatvorene u ponedeljak, 21. maja.